En fullspäckad höst på Wasa Teater lider mot sitt slut. Det har spelats Ingvar-musikal, Svälta Räv, Sagostunder runtom i regionen och en hel del gästspel på Wasa Teaters olika scener. I dagsläget är det 8 föreställningar kvar av Ingvar – en musikalisk möbelsaga och 4 föreställningar kvar av Svälta Räv, vill man se dessa två pjäser ska man nu passa på!

 

Nästa premiär i januari

I januari är det dags för nästa premiär. Närmare sagt 20 januari ska ett gäng skådespelare ta sig an en historia som kan beröra publiken på flera sätt. Den första dagen är en tragikomisk berättelse om välfärdssamhällets vardagshjältar, utan vilka hjulen slutar snurra. Textförfattaren Anna Krogerus har med humor, vishet och värme skrivit en underhållande och tankeväckande pjäs om åldringsvård, integrering av invandrare, inbesparingar och förordningar.

Den första dagen handlar om primärskötaren Ritva (Carola Sarén) som är plikttrogen, empatisk, lyssnar och hjälper men bär ensam sina egna bördor. När vi möter henne i föreställningen återvänder hon första dagen till jobbet på Vilans vårdhem efter en veckas semester. Nu ska hon börja ett nytt liv: ”inte jobba övertid, inget mera kaffepimplande under nattskiften…”

Som i de bästa komedier, går förstås ingenting som i Strömsö. Det mesta som kan gå fel gör det och efter en dålig start blir allt värre. 

 

Birgitta Schoultz-Ekblad

Gäst från YA!

En av skådespelarna i föreställningen jobbar till vardags som lärare inom YA!. Det är vår kollega Birgitta Schoultz-Ekblad. Det är inte första gången Birgitta spelar teater eller står på Wasa Teaters scen.

- Jag har bland annat medverkat i Korsholms sommarteater sedan 1976, totalt har jag spelat i 26 pjäser där. När jag spelade teater i Korsnäs gästspelade vi på Wasa Teater under 70-talet och den föreställningen tog oss också på turné ända till Sverige, berättar Birgitta.

Karaktären som Birgitta spelar i föreställningen Den första dagen är Martha, en ca 75-årig dam som är boende på Vilans vårdhem. Martha bor tillsammans på hemmet med sin man Toivo som spelas av Ulf Johansson.

- Det är så intressant att förvandlas till en person som är äldre än vad man själv är. Jag börjar nästan påminna om min mamma, skrattar Birgitta.

Den första dagen spelar från 19 januari till 3 mars 2018 på Wasa Teaters stora scen. Alla föreställningar textas till finska från och med 31.1.

AV: Anna Krogerus

ÖVERSÄTTNING: Anna Simberg
REGI: Åsa Salvesen
SCENOGRAFI: Markus Tsokkinen
KOSTYM: Tyra Therman
KOREOGRAFI: Annatuuli Saine

I ROLLERNA: Carola Sarén, Ingrid Söderblom, Ulf Johansson, Birgitta Schoultz-Ekblad, Kaija Grannas, Tove Qvickström, Lina Ekblad, Johan Aspelin, Markus Lytts, Jan-Christian Söderholm, David Robertson, Yirim Diop och Lydia Backman.

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg