Yrkeshögskolan Novia Logo

I de gyllene stunderna möts studerande och äldre

TEXT: Nanette Westergård, projektforskare Yrkeshögskolan Novia Terese Herrgård-Backlund, lektor Yrkeshögskolan Novia Åsa Lågland, lektor Yrkeshögskolan Novia

Projektet Gyllene stunden vid Yrkeshögskolan Novia syftar till att ge internationella studerande möjligheter att utveckla sina språkkunskaper i svenska genom autentiska, praktiska upplevelser inom äldreomsorgen. Verksamheten som vidareutvecklats inom projektet Gyllene Stunden har sitt ursprung i det framgångsrika konceptet med språkundervisning i svenska som tidigare testades med engelskspråkiga sjukskötarstuderande vid Yrkeshögskolan Novia. Det tidigare projektet kan man läsa om på Vasabladet och Svenska Yle.  Inom projektet Gyllene Stunden har modellen spridits även till andra delar av Svenskösterbotten. Genom projektverksamheten får studerande inom social- och hälsovård inte bara språkträning utan också en unik insyn i hur äldreomsorgen fungerar i Finland. Det här skapar värdefulla möjligheter för kulturellt lärande och jämförelse av olika sätt att visa respekt och omsorg för äldre, samtidigt som man utvecklar språkkunskaper.

Behov av internationell rekrytering inom social- och hälsovården

Enligt Arbets- och näringsministeriets utredning är behovet av internationell rekrytering stort och förväntas öka de kommande åren. Särskilt stor är bristen på närvårdare och sjukskötare (Arbets- och näringsministeriet, 2023). För att möta behovet vidtas åtgärder såväl på nationell som på regional och lokal nivå. Yrkeshögskolan Novia har utökat utbudet av engelskspråkiga utbildningar för att i allt högre grad möta arbetslivets behov. Novias internationella Bachelor- och Masterutbildningar på engelska intresserar och lockar många sökande. Man noterade redan under pandemin en markant ökning i antalet sökande till sjukskötarutbildningen på engelska. Från år 2020 till 2022 ökade antalet sökande med 442 % och trenden fortsatte med över 3000 sökande till programmet våren 2023. I ansökan som avslutades 17.1.2024, sökte totalt 4166 personer till Novias engelskspråkiga utbildningar. Den populäraste utbildningen på bachelornivå var Bachelor of Health Care, Nursing i Vasa, med över 2000 sökande (Novia Pressmeddelande 19.1.2024).

Många vill stanna i Finland men behöver stöd för att lära sig språket

Enligt undersökningen av Arbets- och näringsministeriet upplevde mer än 80 % av tillfrågade sjukskötare och studerande från länder utanför EU/EES att deras invandringsupplevelse till Finland som helhet hade varit framgångsrik. Dessutom uppgav 90 % att de skulle kunna rekommendera att studera eller arbeta inom social- och hälsovårdssektorn i Finland. De negativa erfarenheter som nämndes handlade om utmaningar med språkinlärning, bemötande i Finland och lönenivån jämfört med arbetsbörda och levnadskostnader. Majoriteten av de tillfrågade sade sig ha tillräcklig kompetens för att studera eller arbeta i Finland. De färdigheter som upplevdes som otillräckliga var främst kopplade till språkkunskaper. Man uttryckte önskemål om åtgärder för att öka samhällets och arbetslivets mottaglighet samt att processen för kvalificering kunde göras smidigare. Insatser som bäst underlättar integration i arbetsgemenskapen i Finland anses vara stöd för språkkunskaper (Arbets- och näringsministeriet, 2023).

Projektet som skapar gyllene stunder på äldreboenden

Vid Yrkeshögskolan Novia har nya modeller utvecklats inom språkundervisningen för att stödja studerande med internationell bakgrund i deras inlärning av svenska. Inom projektet "Gyllene stunden" erbjuds internationella studerande möjlighet att öva sin svenska på ett kreativt sätt, utöver den undervisning som traditionellt ordnas. Projektet pågår under tiden 2023–2025 och finansieras av Svenska kulturfonden, Svenska Litteratursällskapet, Harry Schaumans Stiftelse, Emilie och Rudolf Gesellius fond samt William Thurings stiftelse.

Modellen, som utarbetats i de tidigare projekten och nu sprids till övriga delar av Österbotten, går ut på att studerande som önskar delta i besök på äldreboenden inom ramen för projektet blir inbjudna till övningstillfällen med projektgruppen inför varje ny aktivitetsstund. Studerande får övningsmaterial och instruktioner som hjälper dem, exempelvis ordlistor samt listor med användbara frågor, fraser och uttryck. Exempel på aktiviteter som ordnas är sångstund, sittgymnastik, bingo och alias. Vid de enheter där projektverksamheten genomförts har aktiviteterna och de trevliga stunderna av gemenskap tillsammans med studerande uppskattats. Klienterna får ta del av underhållande och varierande program i samband med besöken. Projektaktiviteterna medför en guldkant i tillvaron och det ansågs som uppskattat med ett avbrott i vardagsrutinerna. Det ses även som en fördel att aktiviteterna leds av någon annan än ordinarie personal eftersom dessa redan har mycket att anpassa sig till i sitt arbete.

I samband med besöken finns goda möjligheter att skapa nya kontakter med potentiella arbetsgivare i regionen. Studerande bekantar sig med arbetsplatser inom den egna branschen och arbetslivet i Finland samtidigt som arbetsgivare under lättsamma former ges möjlighet att bekanta sig med framtida arbetstagare. Projektverksamheten planerades så att den även ordnas utanför studiemiljön vilket innebär att den också kan sträcka sig utanför Vasa centrum. Genom att studerande skapar personliga kontakter till personal och klienter ökar antalet studerande från det engelskspråkiga programmet som får praktikplatser och integreras i det finländska arbetslivet. Detta gäller inte bara i den egna studiestaden utan även i byar och städer utanför, vilket ger en bredare förståelse för arbetsmarknaden. Verksamheten bevaras vid Novia efter projektets slut och studerande kan välja att avlägga den valfria kursen “Öva svenska i autentiska miljöer” där besök med aktivitetsstunder vid äldreboenden ingår.

 Inforuta

Projektet pågår under tiden 2023–2025 och finansieras av Svenska kulturfonden,
Svenska Litteratursällskapet, Harry Schaumans Stiftelse, Emilie och Rudolf Gesellius fond samt William Thurings stiftelse.

Källförteckning 

Novia Pressmeddelande 19.1.2024. Många vill studera på engelska vid Novia. Tillgänglig: https://www.novia.fi/nyheter/pressmeddelande/manga-vill-studera-pa-engelska-vid-novia 

Arbets- och näringsministeriet (2023). Två nya utredningar ger information om hur man kan främja internationell rekrytering inom social- och hälsovården. Nyhet 27.6.2023. Tillgänglig:  https://valtioneuvosto.fi/sv/-//1410877/tva-nya-utredningar-ger-information-om-hur-man-kan-framja-internationell-rekrytering-inom-social-och-halsovarden
 

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg