Under 2024 har ett mentorskapsprogram utvecklats och testats med Yrkeshögskolan Novias internationella sjukskötarstuderande, med fokus på att stötta deras professionella utveckling och bilda en förståelse för det finländska arbetslivet och arbetskulturen. Studerande som blev antagna fick även studiepoäng för sitt deltagande
Det har visat sig att studerande vill lära sig mera om sitt yrke, utveckla språkkunskaper samt lära sig mera om arbetskultur och nätverkande. Med detta som bakgrund utvecklades ett pilotprogram med ansökningssystem för både studerande och mentorer. Målet var att matcha rätt adept med rätt mentor baserat på intresse- och erfarenhetsområden inom vårdaryrket. Material för programmet, som bl.a. en handbok för både mentorer och studerande, ansöknings- och utvärderingsformulär, marknadsföringsmaterial samt kursuppgifter för studerande utarbetades också.
Lyckad rekrytering
För att rekrytera mentorer kontaktades flera aktörer inom välfärdssektorn och Yrkeshögskolan Novias sociala medier användes för att sprida information om piloteringsprogrammet. Vid slutet av ansökningsperioden fanns ett nästan jämnt antal studerande och mentorer anmälda. Därmed kunde även matchningen mellan mentorer och studerande noggrant och analytiskt genomföras. Som följande steg hölls ett infotillfälle för studerande, samt genomgång av den förhandsuppgift som studerande tilldelades som förberedelse för mentorskapsprogrammet.
En kickoff hölls i september 2024 där mentorer och studerande träffades för första gången. Under höstens gång genomförde mentorparen individuella möten för att diskutera yrkesrelaterade ämnen, med stöd från kursansvariga vid behov. Studerande tog ansvar för att möten inbokades och att diskussionsämnen på förhand var noga planerade. Studerande förde också under hela programmets gång en reflektionsdagbok för att summera och strukturera de samtal de genomfört tillsammans med sin mentor. Gruppmentorering infördes också för två grupper av andraårsstuderande, som ett komplement till mentorskapsprogrammets pilotering. Detta kunde möjliggöras eftersom en av mentorerna erbjöd sig att ställa upp.
Piloteringen avslutades i december 2024 med en reflektionsträff där både studerande och mentorer delade sina erfarenheter. Utvärderingarna visade att deltagarna var mycket nöjda med programmet, och slutvitsordet landade på 4,4 på en skala 1-5.
Ett av de mentorpar som deltog i piloteringsprogrammet var Micaela Westerlund och Ejiroghene Onovughe. De har bägge upplevt mentorskapsprogrammet som mycket givande och lärorikt. Micaela berättar att hon valde att anmäla sig som mentor till pilotprogrammet eftersom hon är intresserad av människor överlag och kände att hon var villig att ge av sin tid och dela med sig av sin yrkeskunskap till studerande. Micaela berättar vidare att “alla har kapacitet att fungera som mentor, det enda som krävs är att man är villig att ge av sin tid och av sig själv”. Ejiroghene lyfter fram att ett mentorskapsprogram är så mycket mera än “bara möten”, det hjälper studerande att stärka såväl sin yrkesidentitet som sitt självförtroende. Han vill dock också poängtera att det hela ligger till stora delar på studerandes ansvar att planera diskussionsämnen inför träffarna och att faktiskt ta tillfället i akt att ställa många frågor och lära sig av sin mentors erfarenheter.
Majoriteten av deltagarna uppgav att de hade uppnått sina mål, både professionellt och personligt, och en del nya nätverk hade skapats. Det framkom också några områden för förbättring, till exempel att tidsplaneringen var utmanande för både mentorer och studerande. En något längre tidsperiod för mentorskapsprogrammet föreslogs för att ge bättre utrymme för träffarna. Något som var mycket väntat eftersom vi på förhand visste att piloteringen kommer att genomföras med en komprimerad tidsmarginal. Andra förslag på förbättringar inkluderade tydligare kommunikation om mentorskapsprogrammets mål och mer specifika ämnesförslag för diskussioner mellan mentor och adept.
Baserat på årets erfarenheter planeras mentorskapsprogrammet att utvecklas ytterligare. Förhoppningen är att mentorskapsprogrammet i framtiden kommer att finnas tillgängligt för alla internationella studerande vid yrkeshögskolan Novia. Programmet kan även marknadsföras bredare för att lyckas få fler frivilliga mentorer, från såväl den offentliga som den privata sektorn inom social- och hälsovården. Målet är att fortsätta skapa värdefulla nätverk och stödja internationella studerandes integration i den finländska arbetsmarknaden och samhällslivet.
Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi
Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg