Yrkeshögskolan Novia Logo

Att måla drömmar - Mentorskap för barn

TEXT: Ann Backman, projektforskare, Novia mfl.

Fritidsaktiviteter är ofta av stor betydelse för barnets välbefinnande och självkänsla, samtidigt som de ger barnet en känsla av gemenskap och samhörighet. Barns möjlighet att delta i fritidsaktiviteter är starkt kopplad till familjens livssituation, exempelvis ekonomiska förhållanden eller livsstil. Enligt Barnkonventionens artikel 31 har varje barn rätt till lek, vila och fritid, samt till att delta i konst- och kulturaktiviteter.

Finlandsmodellen erbjuder gratis hobbyverksamhet i anslutning till skoldagens slut, vilket är ett utmärkt exempel på hur hobbyverksamhet kan göras tillgänglig för alla. Det finns dock barn som behöver extra stöd för att delta i verksamheten, och ledare i barngrupper som behöver stöd.

På Yrkeshögskolan Novia har vi inom socionomutbildningen genomfört en pilotutbildning där vi utbildat barnambassadörer för att fungera som mentorer i barngrupper samt för enskilda barn. Under pilotutbildningen har vi samarbetat med bland annat Korsholms kommun, som erbjuder hobbyverksamhet enligt Finlandsmodellen. Vi har även samarbetat med Barnavårdsföreningen, som har erbjudit handledning till barnambassadörerna.

Under läsåret 2024–25 testade vi konceptet med lyckat resultat. Studerandena arbetade med barn i åldern 9–11 år och ungdomar i åldern 13–15 år. Huvuduppgifterna var att finnas till för barnen i grupperna, utföra aktiviteter med dem, leda klubben tillsammans med en annan vuxen samt samtala och umgås med barnen och ungdomarna.

Hobbyverksamhet ger en bra motvikt till skolan och dess krav. Genom hobbyn kan barnet hitta nya vänner från andra skolor och bredda sina sociala nätverk. Inom ramen för pilotutbildningen har studerandena haft möjlighet att observera och hjälpa till i barngrupper som en extra vuxen.

Mentorernas närvaro i gruppen ledde till märkbara förändringar hos barnen och ungdomarna efter några träffar, vilket framgår av feedback från studerandena. Barnen blev mer vana vid mentorernas närvaro och ungdomarna blev mer öppna. Några ungdomar som tidigare var tysta började ta egna initiativ till samtal. Kursen som mentorerna hade gått förbättrade bemötandet av barn, särskilt de med specialbehov, och gav en bättre inblick i hur man hanterar olika situationer.

Studerandena i pilotgruppen tyckte att det var lärorikt att först inta en mer observerande roll i barngruppen för att sedan inta en mer aktiv roll. Genom observation kunde de identifiera de barn som behövde extra stöd i gruppen och reflektera över gruppdynamiken. Dessa observationer hjälpte dem att hitta en egen roll i gruppen och anpassa sin aktivitet till gruppen. Utbildningen förberedde studerandena att beakta olika barns behov i grupper och gav dem verktyg att handleda barn och unga.

Handledning från Barnavårdsföreningen var mycket givande enligt studerandena. Det var berikande och lärorikt att höra om andras erfarenheter och få feedback på sitt eget arbete, vilket gav mer självförtroende i rollen som ledare.

Projektet avslutades 2024 med finansiering från Svenska folkskolans vänner. Vi strävar efter att få en kontinuerlig fortsättning på mentorskapsprogrammet och har fått finansiering för att fortsätta arbetet inom ramen för Näktergalen-programmet. Näktergalens mentorsprogram är hämtat från Sverige och har spridits till andra universitet i Sverige, Finland, Europa och även till Afrika. Näktergalen syftar till att para ihop högskolestuderande med barn i åldern 8–12 år för att fungera som mentorer, vilket ger barnen möjlighet att utvecklas och bredda sina sociala nätverk samt bekanta sig med högskolemiljö och dess möjligheter.  Samtidigt som mentorerna får värdefull erfarenhet och utbildning i ledarskap och kommunikation.

Baserat på studerandenas feedback från pilotutbildningen kan vi anta att det är ett givande koncept både för studerandena och för de barn som deltar i verksamheten. Vi ser fram emot att fortsätta utveckla och expandera detta program för att stödja fler barn och ungdomar i framtiden.

Författare:

  • Ann Backman, projektforskare, Novia
  • Sarah Lindgård, studerande, Novia
  • Robin Stenhäll, studerande, Novia
  • Jennifer Dalgren, Sakkunnig inom ungdoms- och familjearbete, Barnavårdsföreningen
  • Lina Nybjörk, lektor, Novia
SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg