Här kommer en liten uppdatering från ESF+-projektet BRON - Sysselsättningens kontaktbro i Österbotten. Bron är ett grupprojekt som strävar efter att bygga ett starkt och mångprofessionellt nätverk av sysselsättningsexperter längs Österbottens kustregion. Projektet stöder AN2025-reformen genom att utveckla tjänster relaterade till sysselsättning samt genom att främja sysselsättning och kompetensutveckling. Målet är att utveckla snabbare vägar till arbete genom fördomsfritt samarbete med arbetsgivare, utbildningsinstitutioner och ett brett spektrum av intressenter.
Grupprojektets huvudsakliga genomförare är Vasa stads sysselsättningsservice. Delgenomförare är YA! Yrkesakademin i Österbotten, medborgarinstitutet Alma, yrkesutbildaren Vamia samt Vasa kyrkliga samfällighet.
Att flytta till ett nytt land är utmanande på många sätt och att hitta jobb och sysselsättning kan verkligen kännas som att vandra i en djungel. Likaså kan man uppleva samma snåriga djungel även om man är född och uppvuxen här och snart närmar sig en examen och arbetslivet.
Därför är en av de viktigaste sakerna som vi på YA gör inom ramen för BRON-projektet, att handleda, hjälpa och stöda människor i att navigera på den finländska arbetsmarknaden, förstå arbetskulturen och hitta möjligheter för framtiden.
I Österbotten är kontakter och nätverk ofta avgörande för att få in en fot på arbetsmarknaden, men för den som är ny i Finland eller för den som just avslutat sina studier kan det vara svårt att veta var man ska börja. Därför fungerar vi som en bro mellan arbetsgivare, nyanlända och nyutexaminerade och hjälper båda parter att hitta och förstå varandra för att undvika eventuella kulturkrockar eller generationskrockar.
Vi erbjuder handledning och jobbcoaching för nyfinländare och nyutexaminerade som behöver stöd i att hitta sin väg framåt. Med låg tröskel kan man kontakta oss för hjälp med vägledning, jobbsökning, ansökningar, CV, praktikplatser, studier eller att studera svenska eller finska på egen hand. Vi handleder på svenska, lätt svenska, finska, selkosuomi, engelska och franska. Möjlighet till handledning finns på alla YA:s enheter från norr till söder. Många hittar oss när vi varit med på olika evenemang, via våra olika utbildningar och integrationskurser eller helt enkelt via djungeltelegrafen.
I feedback vi samlat in från deltagare lyfts flera viktiga aspekter och effekter av projektets arbete fram. För det första framgår det tydligt att projektet spelar en viktig roll i de handleddas dagliga liv. Flera betonar hur viktig den individuella handledningen och den praktiska hjälpen och förklaringar har varit, särskilt i kontakten med myndigheter och vid krångliga ansökningar. Projektet underlättar för nyanlända och andra att integreras i samhället och på arbetsmarknaden, när man får praktisk hjälp och förklaringar så minskar också stressen och oron och man känner sig inte så ensam med utmaningarna. Projektet fungerar även som en viktig länk mellan individer, arbetsgivare och olika myndigheter.
Slutligen framgår det att projektet dessutom har en positiv inverkan på människors psykiska välmående och motivation och har hjälpt dem att navigera i det finländska samhället och på arbetsmarknaden. Genom att erbjuda stöd och uppmuntran hjälper projektet alltså människor att övervinna hinder och att tro på sin egen förmåga och process, något som är avgörande för deras framsteg.
Om du eller någon du känner behöver stöd i att ta nästa steg i arbets- eller studielivet, tveka inte att höra av dig!
Melina Saari, projektplanerare vid YA
Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi
Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg