Yrkesakademin i Österbotten Logo

Eftisverksamhet och utbildning – En historisk tillbakablick och framtidsvision

TEXT: Carina Kekäle, Timlärare, Yrkesakademin i Österbotten Video: Maria Nystrand, Marknadsförings- och kommunikationschef, Söfuk

Det är nu i år 20 år sen lagen om morgon- och eftermiddagsverksamhet trädde i kraft.

Innan dess fanns det runt om i Österbotten olika arrangemang av olika former när det gällde skolbarns eftermiddagsverksamhet. Skolbarnen kunde t.ex. ha en ”eftisplats” vid någon familjedagvårdare eller, som i vissa kommuner, i någon dagisgrupp. Det var förstås en trygg eftermiddag, men det var inte den bästa lösningen för skolbarn som hade blivit ”stora” och fått lämna dagvården för att sen bli tvungna att återvända till ”dagis” på eftermiddagen. I någon enskild kommun arrangerades eftis för skolbarnen i skolans utrymmen, men den var ändå en del av dagvården.

En eftisledare som jobbade på en skola på 1980-talet, berättar att den stora skillnaden jämfört med idag, var att det då fanns budgeterade medel för verksamheten och aktiviteterna. Sen när skolorna tog över, dvs. när lagen trädde ikraft, då stramades budgeten åt. På det eftiset fick de tillskott till budgeten genom att arrangera ett disko för skolbarnen varje år. Vi ska inte glömma att det då var en ekonomisk krisperiod i vårt land, men barnen och föräldrarna kan intyga att eftis verksamheten var fantastisk ändå. När man frågade barnen ”Vad är roligast i skolan” så var svaret entydigt: ”Eftis!”.

På 1990-talet började flera eftisar skapas, eftersom klubbverksamheten ofta försvann i sparåtgärder och familjerna hade fortsatt ett stort behov av trygg eftermiddagsverksamhet för sina skolbarn. Då var det ofta tredje sektorn och föreningar, förutom ett fåtal kommuner, som arrangerade eftisverksamhet. Många anställda saknade utbildning inom området.

När lagen om morgon- och eftermiddagsverksamheten trädde i kraft för 20 år sedan, började de flesta kommuner arrangera eftisverksamhet och många fler barn fick möjlighet till en trygg eftermiddagsverksamhet. Samtidigt kom även riktlinjer gällande vilka utbildningar som ger behörighet till att jobba på eftis, samt vad eftisverksamheten skulle innehålla.

Innan det fanns en specifik examen för arbete inom morgon- och eftermiddagsverksamhet fanns det utbildningsorganisationer som arrangerade längre fortbildningar för att stöda personal inom området. Snart fanns det också organisationer som skapade handböcker för eftispersonal. De första examensgrunderna för ledare i morgon- och eftermiddagsverksamhet utkom år 2005. De som gick utbildningen och avlade examen fick en behörighet och de upplevde att de fick en egen profession, ett eget yrke.

Det som ännu var ett bekymmer för eftispersonalen var att arbetsdagen oftast var delad och väldigt kort, vilket gjorde att det var stor rotation på personal. Ett försök till en lösning på det problemet gjordes genom att man inom utbildningen slog ihop skolgångsbiträdets och eftisledarens examensgrunder. Då blev studerande behöriga för båda uppgifterna. Men det fanns också skolgångsbiträden som enbart jobbade med äldre barn och som inte hade behov av den obligatoriska examensdel som gällde eftis.

Idag har handledare i morgon- och eftermiddagsverksamhet och skolgångshandledare gemensamma examensgrunder, och det är möjligt att antingen avlägga eller välja bort ”eftis delen”, dvs. examensdelen i morgon- och eftermiddagsverksamhet. Det här ger mera flexibilitet och möjligheter att tillgodose de olika behov som finns hos studerande.

Hur utbildningen genomförs idag skiljer sig också markant från när eftisutbildningen startade. Såväl tekniken som utbildningsarrangemangen har förändrats. Idag är det möjligt att studera på ett individuellt sätt, med en personlig utvecklingsplan och ofta även nätbaserat på distans.

Vad säger skolgångshandledarna idag om sin utbildning och arbetet?

Video 1 Varför är det bra att ha en utbildning för jobbet som handledare i morgon- och eftermiddagsverksamhet?

Video 2: Vad är det bästa med att jobba som handledare i morgon- och eftermiddagsverksamhet?

Video 3: Hur skulle handledarna Jessica och Ian vilja att framtidens morgon- och eftermiddagsverksamheten skulle se ut?

Vad säger eftisbarnen om eftermiddagsverksamheten?

Video 4: Hur skulle eftisbarnen Amelie och Nellie vilja att eftis skulle se ut i framtiden?

 

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg