Det räcker att du har ett intresse för branschen för att avlägga en grundexamen inom lantbruksbranschen. Det säger Jennifer Köping, som fick sin examen från YA:s lantbruksutbildning år 2022.
”Du behöver absolut inte ha någon förkunskap eller eget jordbruk för att studera på YA. Ett genuint intresse, för jordbruk, eller djurhållning, räcker bra. Sen är det ett stort plus om du är praktiskt lagd, men resten lär du dig i skolan”, säger Jennifer.
Jennifer inledde sina studier på YA direkt efter högstadiet. ”Vi har faktiskt ett jordbruk hemma och jag var väldigt intresserad av att studera inom lantbruksbranschen. Dessutom ville jag gå en praktisk utbildning och kombinera den med gymnasiet, enbart gymnasiestudier lockade inte. Så därför blev det kombi för mig på YA,” berättar hon.
Även om Jennifer hade en hel del erfarenhet av jordbruk sedan tidigare, lärde hon sig ändå mycket nytt under sin tid på YA: ”Utbildningen som YA erbjuder är otroligt lärorik och man får pröva på mycket nytt och kanske också andra saker, än man gör hemma om man har jordbruk där. Jag hade till exempel aldrig kört en svämtunna innan, eller använt en sädestork. Men att vi på YA fick testa på många olika saker var otroligt lärorikt. Det har också gett mig större självförtroende och fått mig att inse, att jag klarar av mer än jag tror. En av de bästa sakerna med att studera på YA var sammanhållningen i klassen. Gruppen hade en fin klassanda och alla kom bra överens, vilket gjorde att det var roligt att studera.”
Teori och praktik kompletterar varandra Efter att Jennifer fått sin examen från YA sökte hon in till Novias agrologutbildning. ”Jag funderade ganska länge på vad jag skulle göra efter att jag blev klar från YA. Vidarestudier lät intressant men jag visste inte riktigt vad jag ville studera. Sen var man från Novia på besök till YA och berättade om agrologutbildningen och det lät precis som min grej,” berättar Jennifer.
Sagt och gjort, vidarestudier till agrolog blev det och Jennifer flyttade till Raseborg efter examen från YA. ”Det är jättebra att ha en praktisk utbildning i grunden nu då jag studerar till agrolog. Nu får jag teorin och sedan tidigare har jag praktiken, dessa två kompletterar varandra jättebra,” fortsätter hon.
Efter att Jennifer fått sin agrologexamen lutar det mot att hon börjar jobba som rådgivare i lantbruksfrågor. ”Egentligen har jag inte funderat så riktigt mycket ännu på vad jag vill jobba med då jag är klar från Novia, men visst är det ett drömscenario att få jobba som rådgivare och fortfarande driva familjens jordbruk vid sidan om”.
Framtiden för jordbruket i Finland ser Jennifer som ljus, trots allt: ”Vi har alla ett behov av mat, det kommer vi inte undan. Jordbrukaren kommer alltid att ha jobb och kommer alltid att behövas. Jag ser nog en ljus framtid för jordbrukaren och branschen, även om det ibland kan kännas utmanande.”