Yrkesakademin i Österbotten Logo

Fanny Penttinen
Fanny Penttinen

”Det bästa jag någonsin gjort”


”Det är en seglivad myt att du utbildar dig till arbetslös om du utbildar dig inom konst.”

Det säger Fanny Penttinen, alumn från YA:s utbildning i visuell framställning. ”Konst finns överallt – allt från etiketter på flaskor, till logotyper, reklamaffischer på gatan – allt runt omkring oss är konst och det finns hur många jobbmöjligheter som helst inom branschen. Och det som är det fina med konsten är att det är något som prick alla kan göra. Konsten känner inga begränsningar,” fortsätter hon.

Även om Fanny så gott som alltid vetat att hon vill studera och jobba med konst, var inte vägen till en examen inom branschen spikrak. ”Efter grundskolan var jag osäker på om tiden var rätt för mig att söka till bildartesan (så hette visuell framställning tidigare, reds. anm.) eller inte,” berättar Fanny. ”Sist och slutligen blev det sedan så att jag sökte till gymnasiet och tog studenten. Men efter gymnasiet så tänkte jag, att nu är det dags – nu gör jag det. Så jag sökte och kom in till bildartesan och det är utan tvekan det bästa jag någonsin gjort,” berättar hon vidare.

För Fanny har alltid tecknande med penna och papper varit hennes grej, men under utbildningens gång fick studerande pröva på olika stilar och genrer. ”Det är en av de bästa sakerna med utbildningen inom visuell framställning; att du får prova på så mycket. På YA fick jag prova på allt från att göra skulpturer till att göra performance art utklädd till ett skelett som delade ut solrosfrön. Det skulle jag aldrig ha gjort annars, men det var en häftig upplevelse,” säger hon.

Eftersom Fanny hade gått gymnasiet innan hon började på YA var hon litet äldre än de övriga studerandena på utbildningen. ”Men det fungerade jättebra ändå, jag kände mig som fisken i vattnet på YA. Sammanhållningen var jättefin och jag upplevde det som en stor fördel att ha gymnasiet avklarat redan innan, eftersom jag fick koncentrera mig bara på konststudierna. Annars hade jag gått kombi och då hade jag fått mindre tid för konsten.”

En sak som överraskade under utbildningens gång var den stora friheten som studerande fick. ”Det kunde gå en hel dag utan att du fick någon färg på duken, men det var helt okej. Du visste när deadlinen för projekten var och det var upp till dig att se till att du hade allt klart då. För mig var den friheten först ganska överraskande och det kändes ovant, men det var en bra förberedelse för hur det är sedan då du börjar jobba på riktigt,” berättar hon.

Efter att ha fått sin examen inom visuell framställning år 2015 har Fanny jobbat som frilansillustratör. ”Det har varit jätteroligt att få starta eget och jobba med alla möjliga olika projekt och olika människor. Jobben är väldigt varierande och man får göra många olika saker,” säger Fanny. ”Ett av de första stora projekten som jag fick jobba med var Kaj Korkea-Ahos och Ted Forströms bok Zoo! Virala genier, som sedan också blev tv-serie. Då fick jag rita Atlas-teckningar till den. Sen har jag bland annat jobbat för Svenska teatern med att rita scenmaterial och rekvisita till en pjäs och ritat Buu-klubbens julkalender. Som bäst håller jag på med illustrationer till en barnbok som min kollega har skrivit,” berättar hon.

För att hitta potentiella kunder och få olika uppdrag litar Fanny mycket på att hennes arbete talar för sig självt. ”Jag marknadsför mig inte så mycket, utan jag litar på att ordet sprider sig om jag gör ett bra jobb med något projekt. Men visst brukar jag med jämna mellanrum skicka ut en portfolio till olika förlag som kunde ha nytta av mina tjänster och så har jag ett Instagramkonto för mitt företag, där jag brukar publicera bilder på mina arbeten.”

Förutom att jobba som frilansillustratör jobbar Fanny också som skolgångsbiträde i en lågstadieskola. ”För mig är det en perfekt kombination. Jag vill ändå ha ett socialt sammanhang och att bara jobba som illustratör kan bli ganska ensamt i längden. På det här viset får jag kombinera det bästa från båda världarna – jag får vara i skolan bland människor på dagen och sedan då jag kommer hem får jag sätta mig ner i tystnad och börja rita.”

Till den som funderar på att studera inom konstbranschen har Fanny ett budskap: ”Gör det. Du kommer inte att ångra dig och även om du sen kanske inte jobbar direkt med kreativt skapande har du ändå alltid nytta av att ha gått den utbildningen. Men du utbildar dig inte till arbetslös, det är säkert,” konstaterar hon.

www.yrkesakademin.fi/visuellframstallning

Illustrationerna är från utställningen Yalumn – en utställning för dem som gått ut Bildartesan utbildningen.

Fannys illustrationFannys illustration2

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg