Hur mår vattnet i södra Stadsfjärden utanför Vasa? Det frågar sig forskarna Sten Engblom, Eva Högfors-Rönnholm och Jonna Engström-Öst vid Yrkeshögskolan Novia. Med stöd av Svensk-Österbottniska Samfundet påbörjas ett nytt projekt ”Vattenekosystemets tillstånd i Södra Stadsfjärden” som ska ta reda på hur muddringen påverkat Södra Stadsfjärden i Vasa och dess närliggande åar.
År 2013–2018 muddrades åmynningarna i Toby å och Solf å som rinner ut i Södra Stadsfjärden. Målet med muddringen var att minska risken för översvämningar i området och förbättra flödet i åarna, men muddringen kan ha haft konsekvenser för vattenkvaliteten, djurplankton, mikrobsamhället samt fisken.
Hur har det gått för abborren?
Södra Stadsfjärden är det mest betydelsefulla lekområdet för abborre i Finland. För fyra år sedan, 2020, påvisades att förekomsten av abborryngel var hög, men under vårvintern 2022, 2023 och 2024 meddelade Vasa stad att abborrfångsten har minskat och att området ska fredas under lekperioden.
Forskare frågar sig om vattenkvaliteten kan ha påverkats av muddringen och kanske lett till att abborryngel från 2020 dött. En delorsak kan också vara att djurplankton som är abborrynglens huvudsakliga föda har påverkats av lågt pH och höga metallhalter i vattnet.
Genom vattenprover och analys ska projektet ta reda på hur det riktigt ligger till.
“Södra Stadsfjärdens djurplankton- och mikrobpopulationer har inte undersökts före eller efter muddringen. Projektet bidrar därmed med viktig basinformation som kan användas i framtida utvärderingar av vattenekosystemet”, säger Sten Engblom, forskare vid Yrkeshögskolan Novia.
Projektfinansieringen utlystes av Svensk-Österbottniska Samfundet, för projekt inom naturvetenskaplig österbottnisk forskning, med anledning av Ostrobothnia Australis 100-årsjubileum.
För mer information kontakta
Yrkeshögskolan Novia, forskningsledare Sten Engblom, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.