KulturÖsterbottens Logo

På gång vid KulturÖsterbotten

TEXT: Heidi Hummelstedt, Johanna Björkholm och Nina Sten, Kulturösterbotten

Utgrävningarna på Korsholms vallar fortsätter!

Det är dags igen för arkeologiska utgrävningar på Korsholms vallar! Jan Fast och hans team återvänder till slottskullen i september och kommer under knappa tre veckors tid att gräva och forska tillsammans med gymnasister från Vasa och med amatörarkeologer från Vasa medborgarinstitut Alma och Österbottniska fornforskningssällskapet. KulturÖsterbotten, som är huvudman för utgrävningarna, ser fram emot spännande och givande fynd och upptäckter också i år. Vi rapporterar om fältarbetet och fynden på Facebook under utgrävningens gång.

St Olav Ostrobothnia invigs 21 september

Pilgrimsvandringsleden St Olav Ostrobothnia [http://www.stolavostrobothnia.fi] fick status som officiell Sankt Olavsled i våras, och 21 september invigs leden av biskop Bo-Göran Åstrand. Den permanenta märkningen av leden har nyligen inletts, och i september dyker det upp Sankt Olavskors också vid Campus Kungsgården i Gamla Vasa. Invigningsdagens pilgrimsvandring går från Gamla Vasa till Trefaldighetskyrkan – välkommen med! Närmare information hittar du via länken ovan.

Konstundervisningsdagar i Jakobstad 19–20 september

Inom projekt Kulturum – forum för konstundervisning är höstens storsatsning evenemanget Konstundervisningsdagar, som ordnas i Jakobstad 19–20 september. Konstundervisningsdagarna är en mötesplats, konferens och fest för konstundervisningsfältet med föreläsningar. Programmet består av bl.a. kreativa workshops, musik- och konstuppträdanden, scensamtal och samvaro. Anmäl dig senast 9 september!

Mera information finns på KulturÖsterbottens hemsida [http://www.kulturosterbotten.fi/vara-projekt/skapa]. Anmälningsformulär hittar du här [http://www.sydkusten.fi/sv/start/aktuellt/article-133027-89805-konstundervisningsdagarna-i-jakobstad-192092024].

Digitala morgonträffar på temat konst- och kulturundervisning

Projekt Kulturum fortsätter under hösten att arrangera digitala morgonträffar som är öppna för alla intresserade. Vi träffas via Teams för att diskutera, lära oss mera och inspireras av varandra.

Träffarna har med två olika upplägg. Morgonkaffe med Kulturum är fria diskussioner för alla som känner att de kan behöva bollplank och kollegialt stöd. Morgonkaffe ordnas 11 september, 8 oktober, 13 november och 11 december. Mera information och deltagarlänk hittar du på KulturÖsterbottens hemsida [http://www.kulturosterbotten.fi/vara-projekt/skapa].

Konstundervisningsmorgon är digitala tematräffar som lyfter fram aktuella frågor och ämnen som berör konst- och kulturundervisningen för barn och unga. Varje konstundervisningsmorgon gästas av en sakkunnig. Följande träffar arrangeras under hösten 2024:

  • Tillgänglighet i konst- och kulturfostran med Aura Linnapuomi, sakkunnig inom tillgänglighet vid servicen Kultur för alla
  • Kulturell mångfald i konst- och kulturevenemang med Azra Arnautovic, samhällsvetare och musikpedagogstuderande
  • Normkritisk pedagogik och HBTQIA+ i konst- och kulturhobbyer med Isabel Flemming, verksamhetsledare för Regnbågsallians
  • På gång vid Utbildningsstyrelsen med Jolin Slotte, undervisningsråd vid Utbildningsstyrelsen.

Datum, deltagarlänkar och mera information om Konstundervisningsmorgon hittar du på KulturÖsterbottens hemsida [http://www.kulturosterbotten.fi/vara-projekt/skapa].

Pröva på att arra folkmusik 4 november!

Projektet ICH North bjuder på en spännande online-workshop 4 november. Mattias Pérez, känd folkmusikgitarrist från Sverige, lär då ut strategier för att göra improviserade arrangemang av folkmusik vid samspel. Workshopen ordnas på ett antal fysiska mötesplatser runtom i norra Norden, och tillsammans kopplar man sedan upp sig digitalt för att ta del av teorin. Sedan prövar deltagarna ut teorin på sina egna instrument.

En av de fysiska mötesplatserna finns på Campus Kungsgården i Gamla Vasa, hos KulturÖsterbotten i Kulturgården. Det kommer att finnas en mötesplats också vid Lafo i Lappfjärd, vid Novia i Jakobstad och vid Centria i Karleby.

Det går bra att delta i workshopen också hemifrån. Då kopplar man upp sig via en Teams-länk och kan sedan välja att diskutera teorin i grupp tillsammans med andra deltagare.

Den här typen av nätverkande där många fysiska grupper tillsammans lär sig något praktiskt genom ett digitalt möte är nytt inom folkmusiken och ger goda möjligheter till samarbete över geografiska avstånd. Mera information och anmälan här [http://net.centria.fi/make-head-arrangements-for-traditional-music/].

Bothnia Business Heritage

Efter en skön sommar drar vi i gång höstens verksamhet. Välkomna med på våra digitala träffar!

Morning Coffee 28 augusti kl. 10–11  Join here!

Över en kopp kaffe diskuterar vi både stort och smått som nätverkets medlemmar har på gång. Kulturarvsaktörer från både Finland och Sverige är välkomna med.

 

Nätverksträff 10 september kl. 10–12

Tema: Walk the Talk: How to Engage and Communicate with Business Customers.

Anmäl dig här!

För kulturarvsaktörer är effektiv kommunikation med företagskunder avgörande. Genom att förstå och tillgodose företagskundernas behov kan kulturarvsaktörer bygga starkare samarbeten. Utmana ditt tankesätt och nå nya mål! Inspirationstalare Ralf Blomqvist har över 20 års erfarenhet av att leda kunddrivna förändringsprocesser i olika organisationer i Norden. Han är delägare till det Göteborgsbaserade konsultföretaget Main Ab.

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg