Yrkesakademin i Österbotten Logo

Yrkesexamen i musikproduktion – Frihet, ansvar och initiativ


I oktober 2022 startade utbildningen ”Yrkesexamen i musikproduktion” på YA i Jakobstad. ”Utbildningen är ännu ny, det är spännande!” säger Johan (”Nisse”) Nybäck som är lektor på utbildningen.

Om man älskar musik, om man redan tidigare skrivit och producerat låtar, eller om man önskar att man kunde göra det och känner att musikskapande skulle vara ens grej - då är yrkesexamen i musikproduktion hos oss på YA ett perfekt alternativ.

”Utbildningen ger dig en gedigen utbildning inom låtskrivning och musikproduktion. Som studerande får du möjlighet att studera i en modern och inspirerande miljö där du kan knyta nya, viktiga kontakter med olika aktörer inom musikbranschen och du får samarbeta med studerande från olika utbildningsformer,” berättar Nisse.

Johannes och Linnea satsar på musiken

Två studerande som hoppas på en framtid inom musikbranschen är Johannes och Linnea. Johannes Rosenkvist är 20 år och kommer från Kvevlax och Linnea Sandsten är 27 år och kommer från Malax. De avlägger båda yrkesexamen i musikproduktion. Johannes går kompetensområdet för musikproduktion, eller ”prodd linjen” som han säger, och Linnea som redan är inne på sitt andra år av studierna går kompetensområdet för låtskrivning (topliner).

Johannes gick i gymnasiet på Vasa övningskolas musiklinje och upptäckte i samband med ett musikalprojekt att han tyckte det var så roligt att skriva musik att han bestämde sig för att satsa fullt ut på musiken. På ett studiebesök till Campus Allegro i Jakobstad träffade han Nisse som berättade om den nya yrkesexamen i musikproduktion. ”Det var perfekt för mig! Det var exakt det här jag ville göra, jag ville satsa huvudsakligen på musikproduktion, men samtidigt kunna ta lite gitarrlektioner och sånt, och det

får man ju här,” berättar Johannes. Han började sina studier på hösten 2023 efter att ha gått ut gymnasiet.

Linnea hade blivit färdig från sina studier till idrottsinstruktör på Arcada och började fundera på nästa steg i livet. Hon råkade hitta information om yrkesexamen i musikproduktion, ansökte och slapp in. Hon hör till den första gruppen av studerande

som påbörjade studierna på den nya utbildningen på hösten 2022.

Studier med frihet och ansvar

Både Linnea och Johannes trivs med studierna. Johannes säger att han t.o.m. trivs bättre än han hade trott att han skulle göra. ”Man har jättemycket frihet i studierna, vilket förstås är på gott och ont. Det är viktigt att man tar ansvar själv, men jag är ju

här för att jag tycker det är kul så ansvarstagandet kommer automatiskt för min del,” säger han. ”Lärarna brinner verkligen för det de gör. Det märks att de tycker om det de håller på med vilket gör att också studerande trivs,” fortsätter han. Linnea håller

med: ”Det är nice med en sån frihet i utbildningen och att man får välja vad man vill fokusera på”.

Studierna har levt upp till Johannes och Linneas förväntningar, de får hjälp med det de behöver och de får jobba med det de vill och är intresserade av. ”Vi har så bra lärare! De är måna om oss, att vi ska må bra och göra framsteg,” säger Linnea.

Nisse berättar att tanken med yrkesexamen i musikproduktion är att den ska efterlikna arbetslivet så mycket som det går. Man ska alltså studera på samma sätt som om man skulle jobba i branschen. ”Det är en bransch som kräver jättemycket initiativtagande av en själv som kreatör, man ska hela tiden söka nätverk, hålla kontakt med dem, pusha och pusha. Det är viktigt att skapa kontakt till andra musiker, till företag och framför allt till musikförlag - det är de som hjälper en att få ut ens låtar till musikbolagen,” berättar Nisse.

”Studievardagen går alltså inte ut på traditionell undervisning i klass där läraren bara förmedlar information, utan vi jobbar så att var och en studerande ska hitta sin egen väg, hitta sitt sound genom att skapa tillsammans, utvärdera tillsammans och hjälpa varandra att bli starkare, både som skapare och som människor,” förklarar Nisse studierna i ett nötskal.

Vad gör man då konkret på utbildningen?

Johannes berättar om den inriktning han har valt: ”Jag producerar musik, gör en ljudbild. Mitt huvudsakliga fokus är inte melodi och text utan musiken kring. För tillfället har jag ett projekt med ett band och dit går mycket av min tid just nu. Jag skriver låtar tillsammans med några kompisar, nog text och melodi också, men det är väldigt mycket

fokus på musiken, rytm och ackord och den delen”.

Linnea berättar att hon skriver text och melodier, hon sätter sig vid pianot och gör låtar. Men ibland kan också hon ”prodda” en låt. Hon gör lite både och, men då hon tagit examen kommer hon att kalla sig låtskrivare, eller topliner.

Efter examen tänker Linnea i alla fall just nu att hon ska börja jobba, gärna med något där hon får vara kreativ. För Johannes lutar det åt vidarestudier inom musik. Han vill fortsätta utvecklas inom sitt producentskap men säger att det egentligen inte är så jättestor skillnad exakt vad han gör bara han får hålla på med musik.

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg