Wasa Teater Logo

Tove Qvickström spelar 90 år på 90 minuter. Foto: Frank A. Unger
Tove Qvickström spelar 90 år på 90 minuter. Foto: Frank A. Unger

Den perfekta gåvan till sommarens fester


Nästa spelår på Wasa Teater är fullt av magi, dramatik och förundran. En nyhet för dem som inte kan välja bland utbudet är ett säsongskort som sparar upp till 25 % på alla biljetter. Med säsongskortet kan du säkra din favoritplats till två, tre eller fyra olika produktioner, lämpligt utspridda över året. Det är också en perfekt gåva till vårens och sommarens fester.

Hösten på Stora scenen inleds med dramakomedin Tårtljus där Tove Qvickström spelar Stina som under föreställningen lever sitt liv från 17 till 107. Den kanadensiska dramatikern Noah Haidles pjäs hade urpremiär 2016, har spelat på Broadway och får sin Finlandspremiär på Wasa Teater. Enligt teaterchef Ann-Luise Bertell är det här en av de bästa pjäser hon läst. Det intygar också regissören Bobo Lundén, som säger att han blev glad av att han fortfarande kan bli överraskad över hur man kan berätta en historia. Det blir 90 år på 90 minuter. Vi är alla de år vi levt.

I november kommer Wasa Teater för första gången på sjutton år erbjuda en julpjäs för både barn och vuxna. Föreställningen Snöfall baserar sig på NRKs julkalender med samma namn. Det är en fantastisk berättelse om att hitta sig själv och sitt sammanhang med allt man kan önska sig till jul. I produktionen medverkar hela Wasa Teaters ensemble förstärkt av gästande skådespelare och totalt tolv österbottniska barn i alternerande grupper. Föreställningen spelas från 15.11 till trettondagen.

Jakob Höglund regisserar Emma Klingenberg

1936 slog Sally Salminen igenom med romanen Katrina, en berättelse om en österbottnisk kvinna som reser iväg för att börja ett nytt liv som sjömanshustru. MusikalenKatrina som spelas på Wasa Teater är resultatet av ett samarbete med Åbo Svenska Teater och Lilla Teatern där föreställningen redan haft premiär med strålande recensioner. Katrinas berättelse framförs av Emma Klingenberg tillsammans med tre av Finlands främsta folkmusiker. Föreställningen, som regisseras av Jakob Höglund, spelas på Wasa Teater endast i januari 2025.

Köp säsongskort och säkra biljetter till alla produktioner på stora scen

Som säsongskortsinnehavare på Wasa Teater får du tillgång till en rad spännande föreställningar att se fram emot. Förundras, skratta, reflektera – teatern erbjuder en upplevelse som inte liknar något annat. Köp säsongskortet nu och säkra din egen plats till två, tre eller fyra föreställningar, lämpligt utspridda över spelåret.  Köp säsongskort nu till dig själv eller som gåva.

Tre turnerande pjäser

Wasa Teaters uppgift är att trygga ett kvalitativt och tillgängligt utbud på svenska för alla i hela regionen. Så som de flesta år erbjuder Wasa Teater en förmånlig turnerande föreställning till regionens daghem. I år erbjuds den interaktiva föreställningen Leka Saga som är utvecklad och producerad av Dialog – ett dramapedagogiskt resurscenter.

För den vuxna publiken i Wasa Teaters region erbjuds under hösten en turné i samarbete med Klockriketeatern. BELLMAN – Är jag född så vill jag lefva! är en musikteaterföreställning baserad den svenska sångaren och poeten Carl Michael Bellmans liv och verk. Föreställningen är en eloge till det svenska språket och en upplevelse fylld av iver, längtan och drömmar.

På våren kommer Wasa Teaters skådespelare Tove Qvickström göra debut på teatern som manusförfattare till monologen Vila kan man göra i graven. Föreställningen, som delvis är självbiografisk, riktar sig till dem som varit utbrända och till dem som känner någon som varit det.

Viktig pjäs avslutar spelåret

Från och med mars erbjuds föreställningen Buster Keaton på månens baksida som hade urpremiär på Unga Klara i Stockholm. Pjäsförfattaren Gunilla Linn Persson har tagit avstamp i en verklig och dysfunktionell familj. Buster Keaton var barnakrobaten som lojalt ställde upp på sina föräldrars cirkus – där fick han spela det olydiga barnet, det som for som en trasdocka över scenen. Det är föreställning om hur det finns en väg ut ur utsattheten, och den vägen stavas drömmar och fantasi. Den hyllar barnet lika mycket som teaterkonsten. Trots tematiken är produktionen underhållande, fartfylld och humoristisk. Produktionen produceras i samarbete med Unga Scenkompaniet, som är kända för att jobba i Unga Klaras och barnteaternpionjären Suzanne Ostens anda. Rickard Eklund komponerar musik till föreställningen och medverkar själv på scen.


SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg