Yrkesakademin i Österbotten Logo

Internationella utbyten – en ögonöppnare

TEXT: Maria Nystrand, marknadsförings- och kommunikationschef

YA har genom Erasmus+ ackrediteringscertifiering möjlighet att erbjuda både studerande- och personalstipendier, som till stor del kan täcka rese- och boendekostnader under en UA-perioden eller fortbildning utomlands.

Genom att delta i Erasmus+ programmet får både studerande och personal chansen att utveckla en rad värdefulla yrkesmässiga och sociala färdigheter och kompetenser, som är relevanta och efterfrågade på dagens arbetsmarknad.

För YA:s studerande innebär det att de har möjlighet att under en UA-period inte bara utveckla sina yrkesmässiga färdigheter utan även sina personliga och sociala kompetenser i en annan europeisk och internationell arbetsmiljö. Det kan vara en investering i deras framtida karriär och personliga utveckling som kan öppna många dörrar och möjligheter på den internationella arbetsmarknaden.

Inom Erasmus+ samarbetet tar YA också emot utländska studerande, som under en utbytesperiod kan få insyn i arbetslivet i vår region. Målsättningen för YA är att erbjuda utländska studeranden från europeiska samarbetspartners möjlighet att genomföra praktikperioder i företag eller organisationer. Under kortare besök till YA får de också bekanta sig med vår finländska yrkesutbildning.

Besök från the Malta College of Art, Science and Technology

På våren 2024 fick YA besök av fyra studerande från yrkesskolan MCAST, the Malta College of Art, Science and Technology. Tsvetiyana (Ana), Clayton och Abdlrahman (Abdul) studerar till programutvecklare och IT-stödpersoner på MCAST och tillbringade två veckor på motsvarande utbildningsprogram på YA i Vasa.

Ana, Clayton och Abdul har haft möjligheten att både delta i undervisningen och besöka IT företag i Vasa nejden. Att vara med i undervisningen var väldigt intressant och något av en ögonöppnare för dem. På sin skola i Malta är de vana med att bara gå på föreläsningar, och de tyckte det var positivt att läraren på YA anpassade undervisningen till de studerandes olika behov och gick runt i klassen och förklarade och visade olika moment rent konkret. Dessutom tyckte de om den flexibilitet vi har i yrkesutbildningen på andra stadiet i Finland, där man kan välja olika delexamina från andra utbildningar för att i princip skräddarsy sin egen utbildning.

De maltesiska studerandena fick också besöka Svedjehamn och Kvarken-skärgården. Besöket uppskattades mycket och speciellt möjligheten att gå på snö, se många olika fågelarter samt havsutsikten från Saltkaret var en unik erfarenhet för dem.

På frågan om de skulle rekommendera internationella utbyten till andra studerande sa Abdul: ”Ja, definitivt! Det är nyttigt att se något annat, att se att saker och ting, t.ex. undervisning fungerar annorlunda än hemma.” Clayton höll med och berättade förundrat: ”Här verkar också livet vara så annorlunda, det är så tyst och lugnt. Igår (söndag) gick jag ut och gå, och tänk, jag såg ingen! Absolut ingen!”

Alla tre håller med om att om man får möjligheten att fara på ett internationellt utbyte så ska man ta chansen. ”Det är verkligen en bra erfarenhet, man lär sig om sig själv, man får uppleva världen själv - man blir mer självständig helt enkelt,” konstaterar Ana.

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg