KulturÖsterbottens Logo

Eldsjälar och entreprenörer i nytt projekt vid KulturÖsterbotten

TEXT: Heidi Hummelstedt, KulturÖsterbotten

Österbotten har under seklerna utvecklats och gått framåt tack vare sina invånare: österbottningarna. Många österbottningar ur historien har blivit kända inte bara i hemlandet utan också internationellt. De flesta av oss har hört om prästen och lantdagsmannen Anders Chydenius från Karleby och många har också hört om Finlands på sin tid största skeppsredare, Carl Gustaf Wolff från Vasa. Men har du hört om Valdemar Mattfolk? Vad säger dig namnet Oskar Rancken? Vem var Alma Skog?

Dessa eldsjälar och entreprenörer ur den österbottniska historien – och ytterligare fem gestalter från 1500-tal till 1900-tal – vill KulturÖsterbotten lyfta fram i sitt nya Leader-projekt tillsammans med Yrkeshögskolan Novia. Projektet kommer att synliggöra driftiga historiska gestalter som verkat i och för Österbotten men som av eftervärlden inte alltid fått den uppmärksamhet de förtjänar.

Inom projektet Eldsjälar och entreprenörer fortsätter KulturÖsterbotten och Novia sitt samarbete kring kulturarv och ny digital teknik. Avsikten är att ta hjälp av förstärkt verklighet – augmented reality dvs. AR – och med den senaste tekniken göra de historiska gestalterna levande. När man sedan besöker de platser där dessa gestalter levt och verkat, kommer AR-gestalterna att via QR-koder aktiveras i en behändig, kostnadsfri app på telefonen. Gestalterna blir levande också på nätet.

Konceptet utarbetas vid KulturÖsterbotten, medan studerande vid Novias scenkonstlinje medverkar som gestaltaktörer. Novias enhet för forskning, utveckling och innovation ansvarar för programmeringen av appen.

Inom projektet Eldsjälar och entreprenörer byggs också en materialbank upp på webben. Materialpaket utarbetas för både turistguider och hembygdsföreningar samt för skolgrupper på olika nivåer, men materialet är givetvis tillgängligt för alla. KulturÖsterbotten hoppas att eldsjälarna och entreprenörerna kan integreras i temaguidningar runt om i landskapet och att de kan inspirera till historiestudier och också involveras t.ex. i skolornas satsningar på företagsamhet.

Projektet finansieras genom Aktion Österbotten och genomförs med stöd från Europeiska jordbruksfonden för lantbruksutveckling. Också Svenska kulturfonden stöder projektet. Projekttid: 1.1.2024–31.7.2025.

Närmare information om projektet lämnas av projektplanerare Heidi Hummelstedt.

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg