KulturÖsterbottens Logo

Låt boken leva! Välkommen på bokmässa 26–28 april i Vasa!

TEXT: Carola Harmaakivi, KulturÖsterbotten

Låt boken leva! Det är devisen för årets upplaga av Österbottens bokmässa. Mässan ordnas fredag–söndag 26–28 april på Academill i Vasa.

Fredagens program tar sikte på unga läsare och på litteraturens roll i skolor och daghem. Programmet är uppbyggt i nära samarbete med modersmålets didaktik vid Åbo Akademi.

På lördag och söndag bjuds det på program för alla åldrar – från de riktigt små som tar sina första stapplande steg i böckernas förunderliga värld till inbitna gamla bokmalar – och för alla smaker. Programmet försiggår på två bokscener och på den s.k. Sagohyllan. Mässbesökarna kan också flanera runt i mässhallen och botanisera bland utställningsmontrarna där.

På programbladet återfinns tiotals författare och förläggare, de flesta med en stark koppling till Österbotten, alla kända och uppskattade bland sina läsare. Österbottens bokmässa handlar om fakta och fiktion, om alla litterära genrer och mängder av olika teman: historia, familjehemligheter, modern poesi, kriminalgåtor, kultur på dialekt, natur- och klimatfrågor i litteraturen, konst och poesi, krig och orostider, memoarer, skräck och dystopier, feelgood, hästböcker... Stora, grundläggande frågor ventileras också: ordet i det digitala informationsflödet, litteraturens värde, sätt att stöda läsintresset hos barn och ungdomar...

Mässan avslutas med en högst angelägen paneldiskussion: Hur gör vi för att boken ska leva också i framtiden? Frågan diskuteras av kända personligheter från olika delar av bok- och förlagsvärlden.

Österbottens bokmässa 2024 har planerats och byggts upp med Boklund / Bokens hus i spetsen. I arrangörsnätverket deltar bl.a. Svensk-Österbottniska samfundet, Åbo Akademi (modersmålets didaktik), Svenska Österbottens litteraturförening, Ellips och KulturÖsterbotten.

Bekanta dig med programmet för alla tre mässdagar här: https://www.boklund.fi/osterbottens-bokmassa

VÄLKOMMEN MED!

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg