KulturÖsterbottens Logo

Det händer i vår – KulturÖsterbottens projektmöten


Det är full fart på projektverksamheten inom KulturÖsterbotten våren 2024. Flera av våra projekt arrangerar möten som är öppna för alla intresserade under våren – det är på gång så väl online-möten som fysiska och hybridmöten. Vi har här sammanställt en lista över möte som kan intressera dig och din förening!

bbh logo

Bothnia Business Heritage – är ett Interreg Aurora projektet som sammanför näringsliv och kulturarvsaktörer. Under våren arrangerar BBH två möten.

Kom och bekanta dig med andra kulturarvsaktörer kring bottniska viken under informella former. Online coffee meeting for cultural heritage actors 24.4.2024 kl. 10-11 (finsk tid).

Nästa Network meeting for cultural heritage actors hålls i Vasa 29.5.2024 kl. 13-15 (finsk tid). Träffen genomförs i hybridform och du kan delta på plats eller digitalt. Under träffen får vi höra om de produktpaket som kulturarvsaktörer både i Finland och Sverige har utvecklat inom ramarna för projektet och hur de har upplevt arbetsprocessen.

Mera information om projektet hittar du här: Bothnia Business Heritage (kulturosterbotten.fi)

ICHn utan undertext

Också ICH North – passing on our musical heritage är ett Interreg Aurora projektet, med syftet att stärka traditionell musik genom intensifierat samarbete. Mera information om projektet och hur du kan delta hittar du på internet, https://net.centria.fi/en/project/ich-north/

Under våren arrangerar vi ett webinarium om folkmusikpedagogik. Torsdagen den 18.4 kl. 10–12. Där presenteras näppäripedagogik, som snarast kan beskrivas som en pedagogisk filosofi och som belönades med statspriset i barnkultur år 2023. Vi får också höra om hur man i Västerbotten har arbetat med att dokumentera låtar och lyfta in dem i folkmusikundervisning.

Redan nu går vi också ut med ett Save the date-upprop från ICH norths sida: måndagen den 4 november arrangerar vi en online-workshop: hur arrangera folkmusikmelodier. Webinariet arrangeras med fysiska mötesplatser, bland annat KulturÖsterbotten står värd för en av dem. Skriv alltså redan nu in detta i din kalender och kom och pröva på att arra låtar tillsammans med oss!

Kulturum logoslogan gb

Kulturum – forum för konstundervisning är en del av Svenska kulturfondens SKAPA-satsning för förbättrade strukturer för grundläggande konstundervisning. Under våren arrangerar vi digitala morgonmöten för alla som är intresserade av olika aspekter av konstundervisning.

Morgonkaffe arrangeras torsdagarna den 10.4 och 8.5 kl. 8.30–9.30. Vi inbjuder till fria diskussioner om konstundervisning på svenska i Finland och kollegialt stöd. Konstundervisningsmorgon behandlar ett aktuellt ämne och en sakkunnig gäst deltar. Den 16.5 är temat kulturläroplaner, och Annina Ylikoski från Österbottens barnkulturnätverk BARK gästar. Den 5.6 behandlar vi reformen av lagstiftningen om grundläggande konstundervisning och morgonens gäst är Hanna Koskimies från Undervisnings- och kulturministeriet. Konstundervisningsmorgon genomförs på onsdagar kl. 8.30–9.30.

Välkommen med i projektverksamheten! Mera information om våra möten, anmälningar och deltagarlänkar hittar du på vår hemsida samt på våra sociala medier.

finansiarer

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg