Yrkesakademin i Österbotten Logo

Fyra av YA:s studerande gick vidare till mästare-tävlingarnas final


Mästare tävlingarna är det största evenemanget inom yrkesutbildningen i Finland, där unga som fyllt högst 22 år under tävlingsåret tävlar om FM medaljer i yrkesskicklighet.

I förra veckan, 29.1–2.2.2024, ordnades semifinalerna till Mästare-tävlingarna vid över 40 olika tävlingsorter runt om i Finland. 1903 studerande hade anmält sig till semifinalerna där de tävlade i ca. 50 olika grenar.

Från YA hade vi även i år 14 studerande som tävlade i Mästare semifinalerna. De tävlade i grenarna: närvårdare (3 studerande), visuellt försäljningsarbete (3 studerande), användning av skogsmaskin (2 studerande), målning & tapetsering (4 studerande) och kock (2 studerande).

Alla våra tävlande kämpade fint och fyra lyckades ta sig vidare till finalen i Kuopio där de kommer att tävla om finskt mästerskap i sin gren: Maja Fältros gick vidare i närvårdargrenen, merkonomstuderande Marta Piliptsevich kommer att fortsätta tävla i visuellt försäljningsarbete och Lovisa Dahl och Emma Willför gick vidare i grenen målning & tapetsering.

Finalerna ordnas i Kuopio den 20-23 maj. I Kuopio deltar omkring 500 studerande i 50 olika tävlingsgrenar och yrkesdemonstrationer inom byggbranschen, restaurangbranschen, bil- och transportteknik, industri, tjänster samt informationsteknologi och kommunikation. Bland dessa finns också MästarePLUS-grenarna, där studerande med särskilda behov tävlar om FM-mästerskapet i sina branscher. Även finalen i grundskolans färdighetstävling, Mästare9, kommer att hållas under evenemanget.

”Taitaja/Mästare tävlingarna är något som vi på YA är måna om att satsa på och vi stöder de studerande som vill delta. De unga studerande som deltar får uppleva något unikt som är värdefullt även om man inte når finalen eller prispallen,” säger Anne Levonen, rektor vid Yrkesakademin i Österbotten.

Mer information på evenemangets webbsida: https://taitaja2024.fi/sv/

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg