Yrkesakademin i Österbotten Logo

Läroavtal kombinerad med kombiexamen

TEXT: Sara Mannsén, koordinerande innehållsproducent, YA. Foto: Niklas Forsberg

Joel Helsing har varit intresserad av jordbruk och suttit i traktorhytten sedan barnsben. Nu studerar han till landsbygdsföretagare på YA - ett studieval som kändes naturligt för honom eftersom han haft ett brinnande intresse för jordbruk ända sedan han var liten.

Efter att ha studerat på YA:s enhet i Vasa i ungefär ett halvt år bytte Joel studieform och övergick till att studera till landbygdsföretagare på läroavtal på Lillbacka Gård i Kimo. Det är en ca 700 hektar stor spannmålsgård där han jobbat en del också tidigare.

Förutom att studera på läroavtal har Joel också valt att läsa kombiexamen för att alltså få studentexamen på samma gång som han får sin grundexamen.

”Det har nog varit ganska tungt med kombi, men jag hade så pass bra vitsord sedan tidigare så jag tänkte att jag nog klarar av det. Och hittills har det nog gått bra,” säger Joel.

“På hösten då kombiperioden börjar kommer jag in till skolan för de studierna. Dessutom har vi en del ekonomikurser jag behöver för mina lantbruksstudier, så då tar jag dem samtidigt. Resten av studierna gör jag på läroavtal,” berättar han vidare.

Studierna till landsbygdsföretagare rekommenderar Joel för alla som har ens ett litet intresse för att jobba med jordbruk. ”Du behöver inte kunna något innan du kommer hit, även om det så klart underlättar om du har en liten aning om jordbruk. Men du klarar utbildningen utan förkunskap och har du ett intresse ska du absolut söka hit. Finland behöver flera producenter och maten går alltid åt, så nog finns det jobb sen då du är klar med studierna.”

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (SÖFUK)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Marina Vikberg-Grönlund
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg