I Finland är arbetsmarknaden och även utbildningen väldigt uppdelad i typiskt ”manliga” och ”kvinnliga” branscher. Under de senaste åren har vi vid YA på lite olika sätt arbetat med att stöda de studerande som valt att studera inom en ”icke-traditionell” bransch. Här berättar fyra studerande om sina erfarenheter och tankar om studier på YA.
Tindra, Aina och Lizette studerar alla andra året på logistik på YA i Närpes. De berättar att de valde studier på YA för att de var intresserade av mer praktiska studier och arbete. De visste alla att logistik var deras första alternativ när de sökte in till YA. Ingen av dem har hållit på särskilt mycket med fordon och skruvande tidigare, men de har följt med i lastbilshytten med familj och släktingar redan från det att de var små.
”Verkstadsdagarna har varit det bästa hittills när man fått skruva och jobba mer praktiskt. Vi har t.ex. tvättat fordon, lastat med truckar, skottat snö på skolgården, övat på att backa och fått skruva och jobba med egna projekt,” säger Tindra. ”Vi är tre flickor bland 22 pojkar, nog är vi lite uppdelade men vi umgås och pratar nog också mycket med varandra,” berättar Aina.
Alla tre ser framemot att börja övningsköra inför körkortet och att kunna välja valbara examensdelar enligt eget intresse. De funderar också på om de vill köra grusbil, timmerbil, eller kanske vindmöllor med specialtransporter i framtiden. Det finns också tankar kring att ta busskörkort.
”Vår hälsning till tjejer som funderar på att söka till logistik är; var inte rädd fast du känner och tror att du inte kan tillräckligt eller lika mycket som pojkar, du lär dig grunderna och allt under studierna. Du behöver inte kunna på förhand!” säger Tindra, Aina och Lizette.
Salah studerar tredje året till närvårdare, han berättar att det var hans pappa som också är närvårdare som uppmanande honom att söka till social- och hälsovårdsbranschen. ”Jag tänkte att det är en bra grundutbildning och jag tycker om att jobba med människor och har lätt för att komma överens med olika slags personer,” säger Salah.
”Först hade jag också kombistudier på gymnasiet, men när jag förstod att man kan studera vidare till t.ex. sjukskötare utan gymnasiet valde jag bort det. Jag har också mycket på fritiden med fotboll och jobb, så det var svårt att hinna med allt,” berättar Salah.
“Jag har börjat känna mig mer och mer bekväm i närvårdarrollen. Först kändes det lite ovant med att t.ex. tvätta gamla människor, men de är också otroligt tacksamma och roliga att prata med,” fortsätter han.
Salah säger att han har trivts bra med studierna till närvårdare på YA i Närpes. Första året var han ensam kille i gruppen men det upplevde han inte som något problem. ”Jag blir lätt en i gruppen och har lätt för att prata och umgås med alla. Mina UA-perioder har jag gjort både på dagis och på äldreboende och det har känts riktigt bra. Jag har fått ett fint bemötande och lärt känna många människor,” säger han.
”Min hälsning till killar som funderar på att studera till närvårdare: Go for it! Det handlar ju om dig och din framtid, bry dig inte om vad du tror andra tänker och tycker! Det kan vara lätt att välja samma som kompisarna, men välj det du själv vill, behöver och tycker om,” poängterar Salah.
Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi
Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg