KulturÖsterbottens Logo

KulturÖsterbotten firar levande kulturarv med traditionsmässor

TEXT: Johanna Björkholm, KulturÖsterbotten

KulturÖsterbotten och BARK Österbottens barnkulturnätverk arrangerar ”traditionsmässor” i Sundom UF-lokal den 15.11 kl. 17.30-20 samt i Årvasgården den 21.11 kl. 17.30-20.

 Traditionsmässa SundomTraditionsmässa Oravais

Vi vill fylla husen med hantverk, musik och dans, traditionell mat och så vidare, säger projektledare Johanna Björkholm vid KulturÖsterbotten. Besökarna får bekanta sig med olika traditioner genom att titta, prova på, pyssla, smaka och fundera kring betydelsen av levande traditioner i vårt samhälle.

Evenemangen heter ”Leve traditionerna! Mässa för immateriellt kulturarv i Österbotten”. Mässorna kommer att ha högt till tak – det är inte viktigt hur gamla traditionerna är eller i vilket skede de har kommit till Österbotten. Det viktiga är i stället att traditionerna utövas och uppskattas i samtiden. Inträdet är fritt och vi bjuder på kaffe och något smått ätbart. Arrangörerna samarbetar brett med föreningar och engagerade utövare kring evenemangen.

Bakgrunden till traditionsmässan är att Unescos konvention för tryggande av immateriellt kulturarv firar 20-årsjubileum i år och att det är 10 år sedan Finland undertecknade konventionen. Det här är värt att uppmärksamma!

KulturÖsterbotten och BARK Österbottens barnkulturnätverk har under hösten lyft fram levande traditioner i form av skolworkshopar. Elever i klass 3–6 erbjuds delta i traditionsworkshopar

Under hösten har vi bland annat dansat traditionella danser, låtit barnen bekanta sig med traditionell musik, vävt armband med bandgrindar, gjutit tennfigurer som eleverna själva designat, tillagat mellanmål bestående av traditionella rätter och låtit eleverna tjära båtar, berättar Björkholm. Vi har utgått från intressen hos föreningar och aktiva utövare i skolans närhet och låtit traditionsexperter dela med sig av sina kunskaper till barnen.

Det har varit väldigt roligt att vara ute i skolorna, och framför allt har det varit givande att kunna knuffa på för ett närmare samarbete mellan traditionsexperter och lokala skolor – vi upplever att en nytändning behövs inom det området nu efter pandemin. Målsättningen är att åtminstone en skola per kommun ska erbjudas workshopar.

Traditionsmässan blir nu en slutpunkt för firandet, där alla intresserade kan ta del.

Välkomna med på traditionsmässa!

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (SÖFUK)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Marina Vikberg-Grönlund
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg