Yrkesakademin i Österbotten Logo

”Det är bara att köra på, du lever bara en gång”

TEXT: Sara Mannsén

Efter att ha jobbat inom handeln respektive industrin i över 10 år började Pamela och Christian Wallenius känna att det skulle vara dags att pröva på att göra något nytt.

”Jag tyckte att det skulle vara roligt att jobba med människor emellanåt och inte bara stå vid rullande bandet. I och med mitt andra jobb vid frivilliga brandkåren hade ett intresse för akutvård väckts, så då tyckte jag att det passade bra att söka sig hit,” säger Christian. Och med ”hit” menar han YA i Pedersöre och grundexamen till närvårdare – ett studieval som både han och Pamela föll för.

Valmöjligheterna inom vårdbranschen var en aspekt som lockade paret till närvårdarstudierna. ”Det råder som bekant arbetskraftsbrist inom vårdbranschen, vilket ger en större möjlighet att välja att jobba med det du faktiskt är intresserad av. Inom industrin i dag är det nästan bara att ta emot det du får, men inom vården kan jag själv påverka mina arbetsuppgifter,” säger Christian. ”Och det är jättebra att få göra och se något annat än det man gjort i flera år. Man kan alltid gå tillbaka om det känns fel, men hittills känns det nog som om jag valt rätt,” fortsätter Pamela.

Pamela tar sin examen genom läroavtal; hon jobbar alltså medan hon studerar. ”Visst är det tungt ibland att ha familj, jobba och studera till ett helt nytt yrke samtidigt, men jag tycker nog att det har fungerat bra. En del veckor är tyngre än andra, men eftersom vi båda studerar så behöver vi också tänka på den ekonomiska biten. Att studera som vuxen kräver nog ett genuint intresse för det du valt att studera och en genuin vilja att studera,” säger Pamela.

”Vi har ju också en litet speciell situation i och med att båda två studerar och det är nog ibland ett pusslande för att få allt att gå ihop. Men det har gått förvånansvärt bra och jag har också förvånats över hur jag lyckas prestera så bra i skolan också, trots att vardagen rullar på samtidigt,” fortsätter Pamela.

Att båda skulle studera och att de dessutom skulle studera samma sak vid samma skola var inte helt självklart. ”Jag var nog skeptisk till att vi båda skulle studera i början, bland annat med tanke på den ekonomiska situationen och hur vi skulle få det att gå ihop. Men tack vare att jag är på läroavtal och Christian är studieledig med studiestöd från facket så lyckas det,” säger Pamela.

Pamela inledde sina studier på våren -22 och Christian började på hösten -22 och nu siktar båda på att få sina studier klara till sommaren 2024. ”Han har hunnit ikapp fast jag började tidigare,” skrattar Pamela.

En framtid inom vårdbranschen

Båda är nöjda med sitt val av studier och ser en framtid inom branschen. ”Jag vill gärna specialisera mig mer mot sjukvården och att jobba med sjuka barn. Det är det som är bra med grundexamen inom närvårdarbranschen, då du har grunden kan du enkelt bygga vidare med andra delexamen som du är intresserad av,” säger Pamela. Och för Christian ligger fortfarande alternativet med vidarestudier inom akutvården på bordet. ”Faktiskt så har jag kommit in redan en gång till akutvård vid Arcada, men eftersom jag hade fast tjänst då så rann det ut i sanden. Men kanske jag provar en andra gång sedan då jag fått min examen härifrån,” säger han.

För andra vuxna som funderar på studier har Pamela och Christian ett tydligt budskap: ”Om du går i tankarna att byta bransch så är det bara att köra på, du lever bara en gång. Våga ta steget bara. Jag tror att det är många som funderar på att byta bransch och huruvida man vågar börja studera som vuxen eller inte. Men jag tycker nog att man ska våga pröva på. Man kan alltid gå tillbaka sen om det inte känns rätt. Och det är helt annat att studera nu än då vi var yngre. I många avseenden är det också lättare att studera som vuxen,” säger de.

MÅNGA MÖJLIGHETER ATT STUDERA TILL ETT YRKE INOM VÅRDEN:

  • Grundexamen och kompetensområden: Då du påbörjar dina studier till närvårdare väljer du ett kompetensområde som du specialiserar dig inom under din studietid. Valet av kompetensområde kan du vid behov ändra senare.
  • Läroavtal: Det är möjligt att ha både kortare perioder av läroavtal (t.ex. ett sommarjobb eller en UA-period) eller ta hela sin närvårdarexamen via läroavtal. En vanlig studietid om man avlägger en hel grundexamen via läroavtal är 2 år.
  • Delexamen, omsorgsassistent: Omsorgsassistentutbildningen består av två examensdelar ur grundexamen inom social- och hälsovårdsbranschen (närvårdare). Som omsorgsassistent kan du arbeta med assisterande vård- och omsorgsuppgifter inom äldreomsorgen. Delexamen är en snabbare väg ut i arbetslivet inom vården.
  • Omsorgsassistent, studier på ukrainska (JOTPA finansiering): Under det första halvåret av studierna ligger fokus främst på studier i svenska och att bekanta sig med vårdarbetet i Finland. Vartefter språket stärks flyttas tyngdpunkten över mera på de yrkesinriktade examensdelarna, i ett nära samarbetet med arbetslivet.
  • Practical Nurse: För studerande som talar engelska erbjuder vi närvårdarutbildning på engelska, med exakt samma innehåll som i motsvarande utbildning på svenska.
SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg