Vadå hållbarhet?

TEXT: Marina Vikberg-Grönlund, tf direktör

Begreppet hållbar utveckling blev känt år 1987 genom FN-rapporten ”Vår gemensamma framtid”. Då jag växte upp på 1970-80-talet fanns inte begreppet hållbarhet utan närmast miljöfrågor jag kom var på vårarna då vi plockade skräp runtomkring skolområdet och fick syltgrisar och lemonad för väl utfört städarbete.

Nu 50 år senare befinner vi oss mitt i en global klimatkris som inte bara hotar våra ekosystem utan även vårt eget välbefinnande. Klimatförändringarna är verkliga och deras påverkan blir alltmer uppenbar för varje dag som går. Extremväder, översvämningar, skogsbränder och stigande havsnivåer är bara några av de konsekvenser som vi måste möta. I skrivande stund pågår Hållbarhetsveckan med många olika evenemang runtom i landet och även på vår arbetsplats.  Oftast tänker man på ekologisk hållbarhet, på vad som är bra för naturen och klimatet, men det handlar också om ekonomisk och social hållbarhet, d.v.s. att vi mår bra och att alla har samma möjligheter.

I budgetförslaget inför år 2024 lyfter samkommunen fram ett nytt tyngdpunktsområde, nämligen

  • Stabilitet och hållbarhet (ekonomisk, ekologisk, social) i verksamheten.

Det här är en signal om vår beslutsamhet att röra oss mot en mer hållbar framtid. Vi kan inte betrakta hållbarhet som ett modeord eller något som sker vid sidan av den egentliga verksamheten utan den ska genomsyra verksamheten med början från de långsiktiga strategierna till de dagliga aktiviteterna. En central målsättning nästa år är att vi ska minska koldioxidutsläppen och sträva mot en klimatneutral energiförbrukning utgående från vår klimatplan (ekologisk hållbarhet). I klimatplanen ska vi beskriva var vi befinner oss idag, vart vill vi nå om fem år och om tio år och vilka insatser som krävs för att vi ska ta oss dit. Klimatplanen är under arbete och ska godkännas ännu denna höst.

En annan central målsättning är hålla en välmående, kunnig och engagerad personal (social hållbarhet). Konkret handlar det om att under nästa år ordna olika tillfällen för personalen i syfte att ge motivation till en bättre livsstil och visa på värdet och möjligheterna i att må bra.

Den tredje centrala målsättningen inom tyngdpunktsområdet är att uppnå en långsiktig stabilitet i ekonomin för vår verksamhet (ekonomisk hållbarhet), där tex. skapande av nya möjligheter för ekonomisk tillväxt och undvikande av för stor skuldsättning ingår som åtgärder.

Gott folk, hoppas alla får en fin höst och låt oss tillsammans ta steget mot en bättre och mer hållbar framtid!

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg