Yrkesakademin i Österbotten Logo

Närvårdare Linn Ahlskog vann guld i EuroSkills tävlingarna

TEXT: Maria Nystrand

Linn Ahlskog som studerat till närvårdare på Yrkesakademin i Österbotten tävlade i finska landslaget i EuroSkills tävlingarna, dvs EM i yrkesskicklighet den 5-9.9 i Gdansk, Polen. Med sina tidigare erfarenheter från hösten 2022 då hon tävlade i WorldSkills tävlingarna i ryggen, kunde hon den här gången kamma hem ett guld och får nu titulera sig Europamästare!

Totalt deltog 25 tävlande från Finland i mästerskapen i år. De tävlade i 21 av EuroSkills 43 olika grenar. Nära 600 ungdomar och unga vuxna (högst 25 år) tävlade sammanlagt, och man räknar med att ca. 100 000 besökare följde med tävlingarna på plats.

Linn är en tävlingsinriktad person och hoppades redan före tävlingarna på en medalj. ”Men mitt största mål är nog ändå att känna att jag gjort framsteg från förra gången,” sa hon före tävlingen.

Några dagar efter tävlingarna svarar hon på den klassiska frågan om hur det känns: ”Det känns bra! Det har nog börjat sjunka in nu, det känns bra att allt hårt arbete gav resultat till sist. Jag har alltid föreställt mig hur det skulle kännas att få guldet, och det blev precis som jag hade önskat och tänkt mig.”

Hon berättar vidare: ”Inför tävlingarna kände jag mig välförberedd, men jag var nog nervös också. Jag kände mig så mycket mer förberedd eftersom jag tävlade förra året i WorldSkills där jag fick Medallion of Excellence. Men jag kände ändå att jag hade så mycket mer att visa, så när jag fick möjligheten att delta i EuroSkills så tvekade jag inte en sekund.”

”Jag brukar säga ganska ofta att jag inte är nervös, men före mitt första case i Polen var jag nog jättenervös. Men sedan efteråt rullade det bara på. Det var väldigt intensivt, det var mycket att tänka på under tävlingsdagarna. Men oavsett var det en jätterolig upplevelse och jag hade kul.”

”Det jag uppskattade jättemycket var alla lärare från YA som kom och hejade på mig. Om man kände sig osäker eller grubblade på något så fanns det alltid någon att prata med. Det var något jag uppskattade jättemycket och som fick det att bli en så bra tävlingsupplevelse.”

Se intervjun:

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg