KulturÖsterbottens Logo

St Olav Ostrobothnia presenteras i ny, fin film

TEXT: Heidi Hummelstedt, KulturÖsterbotten Bild: Kaj Lindh, samkommunen Kvarnen

St Olav Ostrobothnia, den österbottniska pilgrimsleden som går mellan Karleby i norr och Sideby i söder, har lanserat en ny webbsajt och en mycket stämningsfull presentationsfilm.

Bekanta dig med bägge här: www.stolavostrobothnia.fi

Pilgrimsleden St Olav Ostrobothnia knyter an till den svenska St Olavsleden, som går till Norge och Trondheim. St Olav Ostrobothnia omfattar totalt 500 kilometer, men tanken är att man ska kunna vandra kortare dagsetapper och göra en pilgrimsvandring också i sina egna hemtrakter.

Den nya webbsajten, som blev klar i somras, finns på fyra språk: svenska, finska, engelska och tyska. Nu i höst har också en vacker presentationsfilm om St Olav Ostrobothnia blivit klar. Filmen, som har producerats av Kaj Lindh, finns på webbsajtens ingångssida, men man kan se den också på YouTube: www.youtube.com/watch?v=mjQ-8Wbz4Rg

StOlav temp logo

St Olav Ostrobothnia har nu också beviljats rätt att använda den officiella St Olavslogon. Vandringsleden kan därför märkas ut mer permanent i terrängen. Arbetet ska utföras nästa år. Då inleds också ett nytt, Leader-finansierat utvecklingsprojekt kring leden: Kulturarv i utveckling.

St Olav Ostrobothnia är med också i Interreg Aurora-sammanhang för att fördjupa samarbetet med de svenska och norska St Olavslederna. Förhoppningen är att den österbottniska pilgrimsleden nästa vår formellt ska få status som St Olavsled och europeisk kulturrutt.

Det är samkommunen Kvarnen i Kronoby som har hållit i trådarna för St Olav Ostrobothnia. KulturÖsterbotten har bidragit med kulturhistorisk expertis och information. I projektet har också Kristinestads näringslivscentral och många andra aktörer medverkat.

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg