Yrkesakademin i Österbotten Logo

Silver och brons till YA i FM tävlingarna i yrkesskicklighet – Mästare 2023

TEXT: Maria Nystrand, Informatör, Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur. Foto: Anna Sirén

YA:s närvårdare Emma Haglund och Jennica Gäddnäs har vunnit varsin medalj i tävlingsgrenen ”närvårdare” i Mästare 2023 tävlingen som hållits i Esbo 8-11.5. Emma vann silver och Jennica brons.

Mästare tävlingarna är det största evenemanget i Finland inom yrkesutbildningar där unga yrkesproffs tävlar om FM-medaljer i yrkesskicklighet inom ett 50-tal olika yrken. I år kämpade cirka 370 ungdomar som studerar inom yrkesutbildningen om FM-medaljerna. YA:s närvårdare Emma Haglund och Jennica Gäddnäs tävlade i sin gren tillsammans med 6 andra finalister.

”Det har varit långa, händelserika och roliga dagar” säger Jennica. ”När jag tävlade tyckte jag att mina prestationer var både bra och mindre bra, men det gick ju riktigt bra till slut,” berättar Emma. Till tävlingsuppgifterna hörde både teoriuppgifter och praktiska övningar inom hemvård, läkemedelsbehandling, handledning och med barn på daghem. "Det känns helt häftigt att det räckte till medalj," säger Emma. "Medaljen känns som ett bevis på att man är bra på det man brinner för att göra - alltså att ta hand om andra människor," säger Jennica. 

”Tävlingen var jämn, både Emma och Jennica presterade fint, och på en jämn nivå. I en uppgift var Emma lite starkare, medan i nästa gick det istället lite bättre för Jennica. Det skilde slutligen endast 0,3 poäng mellan dem,” säger deras tränare Maria Nyberg och Anna Sirén. ”Att delta i Mästare tävlingarna är en upplevelse som ger studerande det lilla extra och en chans att få visa och mäta sitt kunnande på nationell nivå. Vi kan se hur de växer i och med denna möjlighet,” fortsätter Maria Nyberg, som fungerat som tränare inför Mästare tävlingarna i 9 år. 

”Taitaja/Mästare tävlingarna är något som vi på YA är måna om att satsa på och vi stöder de studerande som vill delta. De unga studerande som deltar får uppleva något unikt som är värdefullt även om man inte når finalen eller prispallen,” säger Anne Levonen, rektor vid Yrkesakademin i Österbotten.

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg