Yrkesakademin i Österbotten Logo

Anton studerar till florist via läroavtal

TEXT: Marie-Louise Carp, Läroavtalskoordinator

Anton West från Monå i Nykarleby är 29 år och har sedan tidigare en utbildning inom textil- och beklädnadsbranschen. Nu studerar han till florist via läroavtal.

Anton har erfarenhet av egenföretagande från egen syateljé och har jobbat både som kökshjälp och med kundbetjäning. Hösten 2021 inledde han ett läroavtal vid City Florist i Vörå efter att han fått tips av en kollega att de sökte en florist eller en lämplig person för läroavtal. Där avlägger han alltså yrkesexamen inom trädgårdsbranschen och får lära sig floristyrket genom praktiskt arbete. Teorin studerar han på egen tid och emellanåt har han närstudiedagar på YA om det är något han inte har möjlighet att lära sig på arbetsplatsen.

”I samband med läroavtalsstarten gjorde vi upp en personlig utvecklingsplan och kom överens med läraren och arbetsplatshandledaren vad som ska läras på arbetsplatsen och vilka kunskaper som behöver inhämtas från till exempel skolan,” säger Anton. Kontakten med YA och läraren Ann-Britt Nylund har fungerat felfritt och på arbetsplatsen är det Ann-Sofie Lindgård som är Antons kontaktperson och arbetsplatshandledare. ”Man kommer direkt in i arbetslivet och lär sig vartefter då man studerar på läroavtal jämfört med att studera på traditionellt sätt i skolan,” fortsätter Anton.

På frågan om det kostar något att studera på läroavtal svarar Anton att skolan fakturerar
en studieavgift eftersom hans utbildning är en yrkesexamen. Å andra sidan får man ju lön under läroavtalstiden då läroavtalet baseras på ett arbetsavtal med arbetsgivaren. Ifall man har inkomstbortfall om man inte har lön under närstudiedagarna har man möjlighet att få ersättningar från skolan som täcker en del.

 

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (SÖFUK)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Ulrica Karp
Redaktionsråd: Ulrica Karp, Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg