KulturÖsterbottens Logo

Detta fragment av kristallglas hör till höstens absolut vackraste fynd vid utgrävningarna på Korsholms vallar. Foto: Jemina Rajamäki.
Detta fragment av kristallglas hör till höstens absolut vackraste fynd vid utgrävningarna på Korsholms vallar. Foto: Jemina Rajamäki.

Arkeologiska forskningen på Korsholms vallar fortsätter i vår

TEXT: Heidi Hummelstedt, KulturÖsterbotten. Foto: Jemina Rajamäki

Nya utgrävningar, nya upptäckter!

De arkeologiska utgrävningarna på Korsholms vallar i Gamla Vasa fortsätter i vår. Arkeologen Jan Fast och hans team från Helsingfors universitet tar då upp spadarna och fortsätter gräva där de slutade i höstas.

Precis som i höstas kommer grupper av skolelever att delta i utgrävningarna. Den här gången är det åttondeklassister från Borgaregatans skola och sjundeklassister från Variskan yhtenäiskoulu i Vasa som får vara med. Skoleleverna gräver vecka 21, den sista hela veckan i maj.

Nytt för i vår är att vuxna arkeologiintresserade kan förkovra sig i temat och delta i utgrävningarna på ett helt annat sätt än i höstas. Alldeles i slutet av maj (27–31 maj), genast efter skolornas grävvecka, ordnar Vasa medborgarinstitut Alma nämligen en fältkurs på Korsholms vallar med Jan Fast som lärare. Kursanmälan öppnades på webben i februari och de tjugo kursplatserna bokades upp på ett dygn.

Information om hur utgrävningarna på Korsholms vallar framskrider ges kontinuerligt på webben och över Facebook, när arbetet väl kommer i gång. Arkeologiintresserade har alltså goda möjligheter att ta del av utforskningen, dag för dag, även om man kanske inte fått plats på fältkursen. Fredag 5 maj kl. 19 erbjuder Alma-institutet därtill en online-föreläsning med Jan Fast. Det kostar inget att delta i föreläsningen, men man bör anmäla sig till den på förhand: https://opistopalvelut.fi/vaasa/course.php?l=sv&t=17656

Utgrävningarna på Korsholms vallar fortsätter på samma plats som i höstas, men man gräver lite bredare och lite djupare. Avsikten är att utforska de mera djuptliggande kulturlagren från äldre tider, i bästa fall ända tillbaka till medeltiden, då Korsholms slott grundades. Redan i höstas gjordes verkligt fina fynd – så pass lovande att utgrävningarna nu alltså får en fortsättning.

Utgrävningsprojektet på Korsholms vallar administreras av KulturÖsterbotten med finansiering från Finska kulturfonden.

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (SÖFUK)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Marina Vikberg-Grönlund
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg