Wasa Teater Logo

En musikalisk resa om längtan och att vara människa


I höst sätter Wasa Teater upp den nya nordiska musikalen Vänd om min längtan, ett utvandrarepos baserat på författaren Ann-Luise Bertells bok med samma namn. Musikalen, som är en del av teaterns aktiva satsning på det lokala, det inhemska och det nordiska samt på nyskriven dramatik, sätter ord och toner på den mänskliga längtan och resan att nå fram.

Vänd om min längtan berör ett tema som ständigt är närvarande, men som kanske känns något närmare just nu. Berättelsen skildrar, på ett personligt och berörande vis, hur den finlandssvenska Maria Alina utvandrar till Nordamerika. Toppar och dalar, vinster och förluster. Längtan är en genomgående tråd som genomsyrar hela berättelsen – och som alla kan relatera till på ett eller annat sätt.

Musikalartisten och regissören Erik-André Hvidsten står för regi medan kompositören/arrangören/dirigenten Nils-Petter Ankarblom arrangerar musiken. Musiken är komponerad av den finlandssvenske kompositören Thomas Enroth och låttexterna är skrivna av den svenska artisten och textförfattaren Åsa Jinder.

Thomas Enroth 2022 Fotograf Frank A. Unger Wasa Teater

För Thomas Enroth, som själv är uppvuxen i Österbotten, föll det sig naturligt att påbörja projektet.

- Jag tycker väldigt mycket om Ann-Luise Bertells sätt att skriva. Det känns nära på ett fångande sätt. Dessutom kom projektet väldigt lägligt i tid med tanke på pandemin. Alla mina andra jobb avbokades vilket gav mig möjlighet att gå in hundra procent i projektet. Under 2021 och 2022 har jag haft tid att verkligen hitta kärnan i berättelsen och avspegla den genom min musik.

Skapandeprocessen, som till stor del skett på distans på grund av omständigheterna, har varit både utmanande men också lärande.

- Vi har nått det mål som vi satte upp när vi började. I processer som denna är det viktigt att man helt och hållet kan stå för resultatet. För min del har genuiniteten varit helt avgörande. Det är så viktigt att klä av melodin och musiken så naken som möjligt i början. Hitta vad musikalen ska berätta. Hitta rösten och tonerna – sången som reflekterar längtan bort från eländet. Att skriva en låt är en sak, men att skriva något som kommer från en berättandes själ, då måste man dyka djupare, berättar Thomas Enroth.

Musiken är starkt i folkmusikbaserad grundad i den Österbottniska spelmansmusiken, men med inslag av andra musikstilar såsom country, och har ett tydligt ledmotiv som ger en känsla av längtan, hopp och äkthet.

Musikskapandet för musikalen har skett i både ton och ord, och för ordet står Åsa Jinder som känt Thomas sedan sommaren 2014. Sedan dess har de periodvis jobbat tillsammans i diverse musikprojekt. För Åsa Jinder var det en självklarhet att tacka ja när förfrågan om att skriva texterna till musikalen kom.
- När jag läste boken, blev jag djupt berörd av berättelsen och imponerad av språket som levandegör hela historien. Att se boken iscensatt var enkelt. Inspirationen är hämtad från boken och dess känsla. Ann-Luise får mig känna djupt och starkt. Jag kunde identifiera mig med så mycket i boken som primärt handlar om människors val och längtan, och förmågan att vända sin längtan. Vad det innebär och vad det kan innebära – något som för mig är stora existentiella frågor, säger Åsa Jinder.

Vänd om min längtan passar en bred målgrupp – äldre som har en stark känsla för att resa bort och komma tillbaka, men också den yngre generationen som lever i dagens tidevarv där många känner sig vilsna trots att de rent materiellt har det bra.
- Många känner att de på något sätt måste landa i sig själva idag, men att det är svårt. Då kan denna historia och karaktärernas människoöden vara något som man känner igen sig i, något som gör att man kan relatera till var man själv befinner sig och förhoppningsvis vara en språngbräda mot den egna resan, hoppas Thomas.

Åsa Jinder

Även Åsa tror att musikalen kommer att beröra på djupet.

- Jag är övertygad om att publiken kommer att gå ifrån teatern med väldigt mycket känslor. Kanske inte främst om världen, eller om att flytta från sitt hemland – snarare om att vara människa, om val och beslut vi tar och gör. Konst handlar om känslor och att leverera känslor från en person till en annan för att beröra. Människan är så ensam i världen, men i mötet – med varandra, konsten, musiken och texten – det är där, i mötet, vi blir till, avslutar Åsa Jinder.


SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (SÖFUK)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Marina Vikberg-Grönlund
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg