Yrkeshögskolan Novia Logo

Heidi Hummelstedt, KulturÖsterbotten och Tobias Björkskog, Novia
Heidi Hummelstedt, KulturÖsterbotten och Tobias Björkskog, Novia

FUI-experten står i främsta led för förändring

TEXT: Caroline Lång, informatör vid Yrkeshögskolan Novia. Foto: Azra Arnautovic

En av yrkeshögskolornas lagstadgade uppgifter är att bedriva forskning, utveckling och innovation (FUI) som främjar arbetslivet och den regionala utvecklingen. En tisdag i februari samlades FUI-personal från yrkeshögskolorna Novia och Centria tillsammans med representanter från Jakobstadsregionens näringsliv för att diskutera FUI-projekt i regionen under ett seminarium.

Personalen fick vara med och påverka distansarbetsprinciperna 

Novia och Centria har under fjolåret jobbat med ett projekt om hållbart distansarbete, ett av företagen som deltog i projektet var Jakobstads bokföringsbyrå JBB.  

Företaget har runt 35 anställda och skulle införa principer om distansarbete.  

”Jag hade själv en klar bild om hur jag ville göra detta. Jag ville diskutera distansarbete i en mindre grupp och sen implementera enligt det för hela personalen. Men nu blev det på ett helt annat sätt,” säger Johan Rönnqvist, JBB 

Rönnqvist berättar att det var en ögonöppnande process för honom. Processen inleddes med en webbenkät, följt av stormöte med personalen och workshop. Projektledarna Malin Winberg och Pernilla Howard ville reda ut vilka behov som fanns och kartlägga vad som behövde göras för att processen skulle lyckas. 

” Jag tycker det var intressant att lyssna in kollegorna under processens gång. Olika team hade olika infallsvinklar och behov”, säger Rönnqvist.  

JBB upplever att personalen var nöjd med tillvägagångssättet. Genom att personalen fått motivera sina önskemål och ledningen sin linjedragning så fanns det en god förståelse för resultatet.  

” Vi är glada att vi deltog i projektet. Vi vill ju ha högskolor i nejden och då ska man engagera sig också”, säger Rönnqvist.  

Korsholms vallar kom till liv med AR-teknik  

KulturÖsterbotten och Yrkeshögskolan Novia slog ihop sin expertis och skapade en interaktiv applikation om Korsholms vallar. KulturÖsterbotten är experter på kulturarv och Novia förde med sig expertis inom spelindustri via projektledare Tobias Björkskog.  

Organisationerna är drivna och erfarna projektaktörer, vilket var ett plus i samarbetet. Resultatet av projektet blir en interaktiv app som släpps under våren.  

Appen kan användas av besökare på området och på ett interaktivt sätt kommer historien om vallarna till liv. Målgruppen är barn i skolålder. I appen gestaltas medeltidapersoner av scenkonststuderande vid Novia och de ser de ut som spöken som går omkring på området.  

”Man kan även plocka föremål i appen, föremålen har utformats av grafikerstuderande vid Novia”, berättar Björkskog.  

Malin Winberg Pernilla Howard CentriaJohan Rönnqvist JBB Bokföring

På bilden ovan: Malin Winberg, Johan Rönnqvist och Pernilla Howard

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg