Under vintern 2022 skapade YA utbildningen visuell framställning tillsammans med Edunovas integrationsutbildning på svenska en kokbok som bjuder läsaren på en smakresa runt hela världen. I boken finner du personporträtt och recept på allt från morgonmål till lunch, middag och bakverk, från alla världens hörn, Europa, Sydamerika, Afrika.
Svängrum-e bjuder nu på ett recept från boken - en alldeles underbar dessert från Albanien!
Vi önskar er en fin smakresa!
Utbildningen för visuell framställning vid YA & Edunova integrationsutbildning på svenska
Boken finns till salu (15 euro) på YA i Campus Allegro, Jakobstad (hos visuell framställning), på YA i Vasa (på Restaurang Kungsgården och frisörsalong PointCut) samt på www.aftereight.fi
Boken säljs också på YA:s vårmarknad den 27.4 på Campus Kungsgården i Gamla Vasa.
Trilece från Albanien
Jag heter Lindita och kommer från Dures i Albanien. I Albanien brukade vi träffa våra vänner en gång i månaden och gå ut på stan för att äta trileche. Trilece är söt och välsmakande. Desserten kommer ursprungligen från Balkan.
Trilece
Efterrätt med 3 sorters mjölk från Albanien
.........................................................................
Ingredienser
- 10 ägg
- 200 g socker
- 150 g mjöl
- 500 g mjölk
- 100 g kondenserad mjölk
- 500 g vispgrädde
- 200 g karamelliserad mjölk
- 10 g bakpulver
- Sätt ugnen på 175 grader.
Gör så här:
- Vispa ägg och socker tills blandningen tjocknar.
- Sikta ner mjölet.
- Smörj en ugnsform med smör.
- Häll i bandningen och bred ut den jämnt.
- Grädda den i 175 grader i 35 minuter.
- Ta ut formen ur ugnen och låt svalna i 15 minuter.
Blanda ihop mjölk och vispgrädde med en träslev
och häll blandningen över den bakade sockerkakan.
Bred ut karamelliserad mjölk med spateln.
Skär kakan i bitar. Och den är klar att serveras.