Wasa Teater Logo

Succebok blir succeföreställning


Wasa Teater är välkänt för att producera nyskrivna pjäser samt för sina satsningar på teater för bam och unga. År 2023 utgör inget undantag i detta avseende, i år erbjuds ett fantasifullt äventyr som sträcker sig långt över generationsgränsema. Böckema om Patrik, Irene och Pensionärsmakten har varit populära i skolor runt om i Österbotten, och det verkar återspegla sig i intresset för pjäsen. Redan innan premiär är det ont om sittplatser. Författaren Malin Klingenberg berättar att det är något med det gränslösa och roliga i barnböcker, som gjort att hon alltid har dragits till dem, och vetat att hon en dag kommer att skriva en själv.

Historierna om Patrik och Pensionärsmakten föddes i ett samarbete med illustratören Joanna Vikström Eklöf. Enligt Malin går de båda igång på uppfinningar, pensionärer, hämnd och en hjälte som känns vanlig.

Wasa Teaters pjäs, som baserar sig på de tre första böckerna, är dramatiserad av Hanna Åkerfelt och regisserad av Paul Olin. Den som läst böckerna kommer att känna igen historierna, karaktärerna och inte minst datamedikamentatorn.

Fantasifull smällkaramell av färger

Det konstnärliga designteamet bestående av teaterns egen Anna Vesterback samt gästerna Marcus Olson och Maria Antman har låtit kreativiteten blomstra på scen. Teaterns verkstäder har förverkligat de mest fantastiska dräkter, peruker och scenografiska lösningar, som kommer att skapa känslan av teatermagi hos såväl ung som gammal. Också musiken spelar en viktig roll i produktionen, och musikern Ralf Nyqvist medverkar på scen.

– Föreställningen är en viktig berättelse om vänskap och att våga vara sig själv. Och den är som en glädjeexplosion. Vårt designteam och våra skådespelare har verkligen tagit sig an verket med så otroligt mycket fantasi och Dessutom hyllas pensionärerna som kvicktänkta kraftfulla människor och relationen mellan äldre och barn lyfts fram, säger teaterchef Ann-Luise Bertell

Stor efterfrågan bland skolorna

Föreställningen erbjuds för allmänheten både som matineer och kvällsföreställningar under våren. Patrik, Irene och Pensionärsmakten kommer också att spelas för skolelever från hela Österbotten. Redan nu är läget sådant att försäljningsavdelningen har svårt att pussla in alla skolor som är intresserade av att komma.

– Skolornas stora intresse för våra produktioner gör det motiverat för teatern att satsa så stort på vårens familjeföreställningar. Samtidigt är det bra att som förälder minnas att det är en sak att vara på teatern med klassen, och en helt annan upplevelse att gå tillsammans med vårdnadshavarna - eller varför inte mormor eller farfar, säger försäljningschef Simon Ventus

Föreställningen har premiär den 18.3.2023 och spelar fram till den 15.5.2023.

AV: Malin Klingenberg & Joanna Vikström Eklöf DRAMATISERING: Hanna Akerfelt
REGI: Paul Olin SCENOGRAFI: Maria Antman KOSTYM: Marcus Olson
MASK OCH PERUK: Anna Vesterback MUSIK: Ralf Nyqvist
LJUS: Kristoffer Svenn LJUD: Dennis Linden
SKADESPELARE: Johan Aspelin, Jonas Bergqvist, Lina Ekblad, Markus Lytts, Tinja Sabel, Carola Saren, Maria Udd, Susanne Marins och Alexander Holmlund


SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg