Wasa Teater Logo

Patrik, Irene och Pensionärsmakten

TEXT: Simon Ventus, Försäljningschef Wasa Teater

Historierna om Patrik och Pensionärsmakten föddes på en auktion. Sex böcker och tiotusentals läsare senare, skall serien bli pjäs på Wasa Teater med premiär i mars 2023.

- Jag träffade Joanna (Vikström Eklöf) på en auktion. Då hade jag redan spanat in en del illustrationer som hon gjort, och visste att jag gärna skulle göra något tillsammans med henne, berättar författaren Malin Klingenberg. Malin är en av upphovspersonerna till den populära barnboksserien

Det är något med det gränslösa och roliga i barnböcker, som gjort att Malin alltid har dragits till dem och vetat att hon någon gång kommer att skriva en själv. När hon och Joanna märkte att de båda var intresserade av samarbete, bestämde de sig för att skriva och illustrera en barnbok tillsammans.

- Vi upptäckte att vi båda gick igång på uppfinningar, pensionärer, hämnd och en hjälte som känns vanlig. Hämnd är roligt eftersom det är skönt när det blir rättvist. Läsaren skall få känna sig nöjd i slutet.

Orsaken till att pensionärer har en så stor roll i böckerna och i den kommande pjäsen är enligt Malin dels det att hon själv känt så många inspirerande tanter och dels det att Joanna har erfarenhet av att jobba på åldringshem och har haft möjlighet att inspireras av  deras hjälpmedel och rynkor.

Uppfinningar är frigörande

Både i böckerna och i den kommande pjäsen använder sig såväl skurkarna som hjältarna sig av uppfinningar med fantasifulla namn och funktioner. Vad är det som är så roligt med uppfinningar?

- De är så fantasieggande, speciellt i den här sortens historier. Tänk bara på husvagnen i Kalle Ankas jul, Kalle och Chokladfabriken och förstås James Bonds alla gadgets. En bra uppfinning bjuder dessutom på överraskande sätt att lösa både vanliga och ovanliga problem.

Urpremiär på Wasa Teater i mars

Patrik, Irene och Pensionärsmakten kommer att ha urpremiär den 18.3.2023 på Wasa Teater. Föreställningen, som blir en lycklig färgexplosion där det kreativa produktionsteamet har tagit ut svängarna, spelar dagtid för skolgrupper. Under våren spelas också föreställningar på lördagar samt vardagskvällar för familjer. Eller kanske är det här en föreställning för pensionärer och deras barnbarn?


SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg