Yrkesakademin i Österbotten Logo

Annika Bertlin blev företagare och VD i metallbranschen

TEXT: Text: Annika Bertlin, LI-Components och Rainer Ahlvik, Lingvafix Communications

bertlin 2

Annika Bertlin inledde sin karriär som företagshälsovårdare. Tillika hade hon annat jobb inom metallbranschen. Hon kände dock att metallbranschen lockade henne alltmer och snart var det dags för byte av bransch.

År 2005 tog Annika beslutet att bli egenföretagare. Det här blev också starten för företaget LI-Components i Vörå där hon har jobbat som vd allt sedan dess.

Utbildning är aldrig bortkastad

Det är en utmaning att som ung veta vad man vill göra när man blir vuxen. ”Det är svårt att som 16-åring veta vad man trivs med och vill göra framöver”, säger Annika.

Enligt Bertlin är det inte enbart utbildning och branschkunskap som är viktigt för dagens ungdomar som är på väg ut i arbetslivet. Hon anser att det är mycket viktigt att även ha ett eget driv och ständigt vilja lära sig mer och utvecklas. För att de studerande ska få en verklig uppfattning om vad de trivs med och vill göra framöver, framhåller hon att det är viktigt att ungdomarna får prova på olika saker och göra UA under utbildningen.

”Det finns ett stort behov av kompetent personal inom metallbranschen idag och vi ser att det finns en speciell utmaning i hur arbetstagare och –givare ska hitta varandra. Vi har haft många praktikanter hos oss och under den tiden skapas en första kontakt mellan studeranden och företaget”, konstaterar Bertlin.

Enligt Bertlin är moderna maskiner med ny teknik viktiga för att höja kvaliteten på produkterna och trevliga och funktionella utrymmen viktiga för att skapa trivsel på jobbet. ”Vi satsar på avancerad utrustning och den senaste tekniken, det är något som vi kan konkurrera med” säger Bertlin.

Passar lika bra för kvinnor och män

Trots de senaste årens utmaningar och det rådande världsläget går det bra för LI-Components som tillverkar CNC-bearbetade högkvalitativa komponenter, exempelvis lås-, svets-, hydraulikoch instrumentkomponenter, men också specialkomponenter för olika branscher. Företaget erbjuder även olika typer av mätningar.

Annika Bertlin är vd på ett eget företag inom metallbranschen som traditionellt setts som en mansdominerad värld. Men det har inte hindrat henne från att bygga upp en framgångsrik verksamhet. Mycket har dock ändrats genom åren. ”Idag ser man alltmer kvinnliga företagare och kvinnor som jobbar inom metallbranschen. Dagens metallbransch passar lika bra för både kvinnor och män,” poängterar hon.

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg