KulturÖsterbottens Logo

Poddserien ”Jag och min tradition” kommer ut med ett nytt avsnitt varje vecka.
Poddserien ”Jag och min tradition” kommer ut med ett nytt avsnitt varje vecka.

”Jag och min tradition” – ny poddserie om tryggande av österbottniska traditioner

TEXT: Johanna Björkholm, KulturÖsterbotten

KulturÖsterbottens projekt Kurant inleder år 2023 med en ny poddserie om levande traditioner. I tio avsnitt kommer vi att få träffa eldsjälar som arbetar för att olika traditioner ska finnas kvar också i framtiden medan lyssnaren får bekanta sig med olika delar av det brokiga fält som de levande traditionerna utgör. Vi kommer att få höra bland annat luciamammor, pidro-mästare och vänner av traditionsmat berätta om sin tradition. Det är just det som är infallsvinkeln – jag och min tradition.

– Poddserien sätter fokus på individuella berättelser om levande traditioner och varför de upplevs så betydelsefulla, berättar projektledare Johanna Björkholm, som fungerar som värd och intervjuare för poddserien.

Björkholm konstaterar att det finns poddar om traditioner där man har ambitionen att klarlägga ”allt” om en tradition i ett enda avsnitt. I ”Jag och min tradition” är avsikten däremot att lyfta fram individer bakom de levande traditionerna, det vill säga folk som verkar för att upprätthålla dem. Detta gör att poddavsnitten får en personlig prägel och att fokus ligger mera på praktisk verksamhet.

– Jag tycker själv att det är fantastiskt intressant att få höra människor med stor erfarenhet och sakkunskap berätta om sina traditioner. Målet har varit att avsnitten ska bli ungefär 30 minuter långa, och det svåraste har ofta varit att få dem nedklippta till lagom längd. Det finns ju så mycket intressant att berätta om, säger Björkholm.

Poddserien Jag och min tradition. Om kulturarv och tryggande i Österbotten kommer ut med ett nytt avsnitt varje vecka. Podden publiceras digitalt och hittas på https://kurant.podbean.com. För podcastens tekniska genomförande står Medietjänster vid Yrkesakademin i Österbotten.

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg