Wasa Teater Logo

Simon Wentus

Vasa är Finlands fjärde största teaterstad.

TEXT: Simon Ventus. Försäljningschef Wasa Teater. Foto Frank A. Unger

Enligt uppgifter från statistikcentralen är Vasa Finlands femtonde största stad med 67615 invånare (31.12.2021). Detta till trots är Vasa en betydligt större teaterstad än vad man vi första anblick kunde ana. Tinfo är en sakkunnigorganisation inom scenkonstfältet. Ett av deras ansvarsområden är att föra statistik över teaterbesök på de teatrar i Finland som får understöd från staten. Enligt deras siffror placerar sig Vasa betydligt högre än på blygsamma femtonde plats. Vasa är Finlands fjärde största teaterstad.

En skeptisk läsare tror kanske att det är frågan en olycka i statistikföringen eller någon coronorelaterad effekt som gjort att Vasa skuttat upp ur diket. Men faktum är, att om man kollar besöksstatistiken på teatrar per stad under 2016,2018 & 2021 så är toppkvartetten identisk; Helsingfors, Tammerfors, Åbo och Vasa. Utan att ha kollat saken, misstänker jag att rangordningen upprepar sig nästan vilket år som helst.

Vad finns det för orsak till detta? Hur kan den femtonde största staden ligga på fjärde plats i teaterstatistiken? Jag har identifierat två orsaker. Den första är att befolkningen i Österbotten har ett väldigt stort teaterintresse. Förutom i ovan nämnda statistik syns det här på det stora engagemanget i sommarteaterproduktioner, revyer och farser som spelas runt i regionen.
Den andra orsaken till att Vasa placerar sig så högt på listorna, och i sporttermer spelar i en för hög division, är språklig.
I Vasa finns två teatrar. Två språk ger mer möjlighet till kultur, flera olika slags upplevelser, mångfald i uttryck och högre publiksiffror.

På den tiden när stora mässor fortfarande var ”a thing”, sade en en finsk besökare så här: ”Vaasan kaksikielsyyden isoin etu on se, että teatteritarjonta on sen myötä niin paljon parempi.”


Med den tanken får vi se fram emot ett nytt år med högklassigt österbottniskt drama med Heiman, underhållande fars. Man får väl ställa upp och Patrik, Irene och pensionärsmakten en fartfylld Österbottnisk pjäs för skolor och familjer och nästa höst bland annat en helt ny nordisk musikal Vänd min längtan


SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg