KulturÖsterbottens Logo

Nytt avsnitt varje fredag: Medeltiden bit för bit i fin poddserie!

TEXT: Heidi Hummelstedt, KulturÖsterbotten

Ta del av medeltiden – bit för bit! Det kan du göra genom att lyssna på poddserien ”Fragment från medeltiden” med ett nytt, intressant avsnitt varje fredag!

”Fragment från medeltiden” lyfter fram den österbottniska medeltiden med fokus på verkliga människor som levde i det medeltida Österbotten. Poddserien bygger på omfattande arkivforskning, litteraturstudier och intervjuer, och det innebär att alla berättelser och gestalter i serien är autentiska. I poddserien får du därtill höra om aktuella forskningsprojekt och utställningar och om nya, spännande medeltidsfynd.

Det första avsnittet i serien – en intervju med arkeologen Jan Fast – handlade om utgrävningarna på Korsholms vallar. Avsnittet publicerades i början av september. Sedan dess har ett nytt avsnitt lagts ut varje fredag.

I slutet av november premiärlanseras singer-songwriter Désirée Saarela-Portins sång om Helena, 1300-talsflickan från Karlaby som försvann spårlöst i skogen men som sedan återfanns under mirakulösa former. Saarela-Portin har berättat att hon inspirerats av en animationsfilm som KulturÖsterbotten producerade för något år sedan, en film om mirakelberättelsen från ”Karlaby”. Sången om Helena finns med också på Saarela-Portins nya album, som släpps nästa år.

”Fragment från medeltiden” produceras vid KulturÖsterbotten inom projektet Medeltiden 3.0 i samarbete med Mediatjänster vid Yrkesakademin i Österbotten. Signaturmelodi och soundtrack har skapats av elever vid Yrkesakademins linje för musikproduktion. Seriens logo är gjord av SÖFUK:s grafiker Nina Lindahl.

Poddserien finns tillgänglig på Soundcloud och Spotify under rubriken ”Fragment från medeltiden”.  Soundcloud-avsnitten är tillgängliga utan inloggning, medan Spotify kräver inloggning. Ett nytt avsnitt publiceras varje fredag ända fram till månadsskiftet november – december.

Välkomna att lyssna på poddserien!

Soundcloud: http://soundcloud.com/fragmentfranmedeltiden

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg