Yrkesakademin i Österbotten Logo

Ledare – Världsklass med gemensamma krafter

TEXT: Anne Levonen Rektor, Yrkesakademin i Österbotten

Jag har under hösten fått frågan om det fortfarande känns bra på nya jobbet. Och jo, det känns bra. Jag är fortfarande mycket imponerad över det breda och mångsidiga utbildningsarbete som bedrivs på Yrkesakademin i Österbotten. Jag får dagligen i mitt arbete som rektor möta professionella och engagerade arbetskamrater. Det känns bra!

Efter tre månader har jag så småningom börjat få en bild av vår verksamhet på YA och jag har börjat kunna koppla ihop personer till olika avdelningar och branscher. Men namn och terminologi må ännu få ta sin tid.

Jag har med min nya tjänst också fått ”ärva” skolans vision; utbildning i världsklass. Den har jag tagit till mitt hjärta och det känns rätt och riktigt att sträva framåt och uppåt. Det är dock bra att vara realist och samtidigt inse att ekonomiska realiteter samt reformer ibland sätter käppar i våra hjul. Det behöver inte helt stoppa oss men kan kanske göra oss lite försiktigare.

Vid YA:s fortbildningsdag 14.10.22 fick vi alla på YA ta del av värdefull information som berör de flesta av oss. Dagen avslutades med information om tävlingsverksamhet som ordnas nationellt och internationellt i yrkesskicklighet. Det var Maria Nyberg och Tommy Björklund från vårt campus i Pedersöre som berättade om de förberedelser som görs hos dem med tanke på närvårdare som vill och kan tävla för YA. Dessa förberedelser samt även den dagliga pågående undervisningen har gett goda resultat med fina pallplaceringar för YA genom årens lopp. Detta fina och professionella arbete har fört ut YA i världen för att representera vårt land och även internationellt har YA-tävlande presterat bra. Är inte detta världsklass så säg!

Vid en skolning/föreläsning vars datum och temarubrik jag ej mera kommer ihåg fastnade en lärdom hos mig, som jag tagit med mig i mitt rektorsarbete; sakkunskap och kunnande till all ära, men för att nå resultat i en organisation behövs en gemensam vilja, ett gemensamt mål och gemensamma krafter för att uppnå det målet. Jag är glad över att få vara en del av vår organisation för att tillsammans med alla inom YA jobba för utbildning i världsklass.

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg