Yrkesakademin i Österbotten (YA) uppmärksammar den här veckan, 3-9.10 den nationella läroavtalsveckan som ordnas för sjätte året i rad. Tanken med läroavtalsveckan är att så många som möjligt ska få information om läroavtalsstudier och om de möjligheter till lärande som finns i arbetslivet. Läroavtalsveckan ger en ypperlig chans att skapa synlighet för det bästa med lärande i arbetslivet.
Läroavtal passar både för nya sökande och för studerande som redan inlett studier vid YA. Många som studerat via läroavtal fortsätter arbeta inom samma företag efter sin examen. Det är en ypperlig studieväg för den som snabbt vill ta sig ut i arbetslivet. Så var det t.ex för 19-åriga William Sundbäck från Solf.
För William har yrkesvalet varit klart sedan länge. Redan som praoelev i årskurs åtta visste han att maskin- och produktionsteknik var hans grej.
I våras blev han klar med sitt läroavtal på Nimetech i Malax, där han avlade sina två sista examensdelar innan han kunde titulera sig verkstadsmekaniker. Han berättar att studierna varit uppbyggda på sådant sätt att han varvat teoriperioder på skolan med flera olika utbildningsavtal (dvs oavlönat lärande på en arbetsplats).
”På trean hade jag ett läroavtal på Nimetech hela sista terminen,” berättar William. ”Här hade jag möjlighet att lära mig t.ex fleraxlig CNC-bearbetning och arbete med robot, något som inte skulle ha varit möjligt på skolan,” berättar han. Läraren Stefan Myntti vid YA är glad över att samarbetet med arbetsplatsen fungerar så bra och tycker att det är fint att man som i Williams fall, via läroavtal, kan avlägga examensdelar som inte går att avlägga i skolan. Arbete med robot är just en sådan del.
På arbetsplatsen har William haft flera olika handledare och Tomas Sjöstrand har fungerat som ansvarig arbetsplatshandledare. Han tycker att det är oerhört betydelsefullt att få utbilda de studerande direkt på arbetsplatsen. De får en djupare insikt i arbetet och är färdigt inskolade i arbetsuppgifterna då de får examen, säger han.
Nimetech har idag flera anställda som tidigare studerat vid YA och några av dem har fungerat som handledare åt William. De senaste åren har det märkts tydlig brist på utbildad arbetskraft i metallbranschen och Sjöstrand är nöjd över samarbetet med YA. Han samarbetar tätt med ansvariga läraren Stefan Myntti vid YA.
Efter sin examen fick William fortsatt arbetsavtal på Nimetech. Han kommer att rycka in i armén efter jul, men har fått löfte om att få komma tillbaka till jobbet efter det.
Läroavtal förverkligas genom att studerande lär sig genom praktiska arbetsuppgifter på arbetsplatsen. I de flesta fall kompletteras lärandet på arbetsplatsen med lärande i andra lärmiljöer, t.ex. vid YA och/eller genom lärande via nätet. Ett läroavtal kan omfatta allt från en kort del av en examen till en hel examen. På YA har studerande möjlighet att avlägga nästan alla examina som skolan erbjuder via läroavtal. Läroavtalet planeras individuellt för varje studerande och i samarbete med arbetsgivaren.
Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi
Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg