Wasa Teater Logo

Urpremiärer, turnèer och gästspel att vänta av Wasa Teater i vinter

TEXT: Jan Fröjdö

Ett mångsidigt spelår med bredd och variation att vänta.

Den första premiären på Wasa Teater är imorgon, med Carola Sarén i den dramatiserade sagoföreställningen Bockarna Bruse på Badhuset. Två veckor senare är det Heimans tur. Heiman av Ann-Luise Bertell, som hon själv regisserar, inleder hösten på Wasa Teaters stora scen. Höstens sista premiär blir en fars av Adde Malmberg. 

Hösten 2022 blir premiärtät på Wasa Teater. Det blir fem premiärer på tre månader. Utöver dessa fem premiärer på hösten så presenterar Wasa Teater en österbottnisk barnboksserie som skol- och familjeföreställning våren 2023. Och en ny berättarfestival.

Teaterchef Ann-Luise Bertell ser fram emot spelåret, där hon själv regisserar två av föreställningarna.

– Vi har mycket på gång i huset i vinter. Jag jobbar, förstås, som bäst, väldigt intensivt med Heiman. Och jag är glad att jag får sätta upp Heiman på Wasa Teater, den känns så hemma här. Vi har fin nyskriven musik, skickliga skådespelare, en visuell scenografi, fina dräkter och ett material som blir en berörande föreställning. Förutom Heiman så har vi Adde Malmbergs fars med hög igenkänningsfaktor för många österbottningar, Man får väl ställa upp. Och tre turnerande föreställningar samtidigt, för daghem, för högstadier/gymnasier och sedan för äldreboenden. Det är så roligt att vi också kommer ut till publiken i regionen. Sedan har vi på gång en ny berättarfestival i mars 2023, men det återkommer vi till, konstaterar teaterchef Ann-Luise Bertell.   

Flera gästspel inplanerade

Redan i oktober är det dags för det första gästspelet. Då är det Västerbottensteatern som besöker Wasa Teater med Mira – Flickan från långt borta. En knapp timmes musikteaterpärla med Sonja Lindblom och Nina Irendotter på scenen. I januari 2023 kan man se Lina Teirs berättarföreställning I Trägålin på Vasallen. Den 19 januari kommer Svenska Teatern med Är det hett här? till Wasa Teaters stora scen, av och med Anna Hultin och i regi av André Wickström. I januari besöks Vasallen också av Folkefiender, med Mari-Helen Hyvärinen, Emelie Zilliacus och Camilla Hellberg-Mushonga

I maj 2023 är det äntligen dags för besök från Riksteatern igen. Denna gång med Jeanne, ett storslaget och visuellt drama om klasskillnader och klimatförändringar.

 

SPELÅRET 2022 – 2023

BOCKARNA BRUSE PÅ BADHUSET

En lekfull sagostund där vardagen blir ett äventyr

Under en sagostund med Bockarna Bruse på badhuset får den kända sagan nytt liv i en rolig, tokig och spännande berättelse med Wasa Teaters skådespelare Carola Sarén eller teaterpedagog Sarah Bergkulla. Bockarna Bruse på Badhuset är en lekfull föreställning där vardagen blir ett äventyr som rymmer både trygghet och överraskningar. Det är en föreställning om att göra som man brukar, om att våga vara modig och om att våga säga ifrån när någon är elak.

Premiär 3.9 kl 14, Vasallen
På turné hela hösten och spelar på Vasallen, Wasa Teater 17.9, 14.10, 15.10, 19.11 och 3.12.

REGI: Jakob Johansson
SCENOGRAFI, KOSTYM, REKVISITA: Pia Enroth
MASK: Anna Vesterback
SAGOBERÄTTARE: Carola Sarén och Sarah Bergkulla

HEIMAN

Scenversionen av Ann-Luise Bertells roman Heiman behandlar liksom bokens teman som ensamhet, rädsla, skuld, föräldralöshet men också kärlek och hur den tar sig uttryck och går i arv mellan generationerna. Heiman ser på Finlands historia genom en familjs ögon. Föreställningen befolkas av Elof och Olga, deras grannar och släktingar, bybor, auktionskunder, kyrkobesökare, soldater och förstås, en hare. Musiken och rörelsen har en viktig plats i scenversionen. Berättelsen är sprungen ur den steniga österbottniska myllan och frågar sig vilket pris man måste betala om man aldrig får vara sig själv.

Urpremiär 17 september 2022

TEXT OCH REGI: Ann-Luise Bertell
DRAMATURG: Erik Kiviniemi
SCENOGRAFI: Peter Ahlqvist
KOSTYM: Heidi Wikar
MUSIK: Charlotta Kerbs
KOREOGRAFI: Karoliina Lahdenperä
MASK: Fia Derghokasian
LJUD: Dennis Lindén
LJUS: Kristoffer Svenn
SKÅDESPELARE: Johan Aspelin, Jonas Bergqvist, Lina Ekblad, Markus Lytts, Tove Qvickström och Maria Udd. Gästande skådespelare är Anders Hassel, Mats Holmqvist Erik Kiviniemi, Susanne Marins och Kristian Nordblad.

 GLÄNTA 
– ett teater i undervisningen program för gymnasier, yrkesutbildningar och elever årskurs nio

Glänta är ett TIU-program om ekologi, hållbarhet och framtid. Det är en berättelse om vår oförmåga att leva i samklang med naturen och varandra. Finns det något som kan rädda oss? Om vi förstår berättelsen om oss själva, kan vi då skapa en ny annorlunda värld?

TIU- programmet består av tre delar och är ämnesöverskridande. Ett förarbete som görs i klassrummet, föreställningsdelen som spelas i skolans gymnastiksal och ett efterarbete som görs i klassrum. Teaterpedagoger från Wasa Teater handleder pedagogerna med kunskapsbok och handledningsvideor.

TIU-programmet är en del av ett treårigt forsknings- och utvecklingsprojekt, som finansieras av Svenska Folkskolans Vänner, Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne, Svenska kulturfonden och Konstsamfundet.

TIU-programmets turné erbjuds till alla svenskspråkiga gymnasier och yrkeshögskolor med stöd av Wärtsilä (nationellt) och Stormossen (i Österbotten). Wärtsilä och Stormossen är också en viktig del av programmets efterarbete, där också Åbo Akademi och Svenska Handelshögskolan bidrar med innehåll.

Premiär 29.9.2022

AV: Chris Cooper
ÖVERSÄTTNING: Hanna Åkerfelt
REGI: Karin Berglund
SCENOGRAFI OCH KOSTYM: Anders Karls
MASK OCH PREUK: Anna Vesterback
SKÅDESPELARE: Jakob Johansson, Carla Fri
TEATERPEDAGOG: Nina Dahl-Tallgren

VISOR I VINTERTID

En turnerande konsert om julen och nutid

Wasa Teater erbjuder hösten 2022 en turnerande konsert som passar i de flesta utrymmen. Det blir en knapp timmes konsert med både nyare och äldre sånger och texter om vintern, jul och vår värld. Kapellmästaren Ralf Nyqvist ackompanjerar Markus Lytts och Maria Udd i solonummer och stämsång på svenska, finska och engelska. Turnéerna riktas i första hand till äldreboenden.

Premiär 2.11.2022, spelas till 11.1.2023

AV: Arbetsgruppen
REGI: Ann-Luise Bertell
VISUALIST: Anders Karls
MASK: Anna Vesterback

MAN FÅR VÄL STÄLLA UPP

I centrum av det lilla samhället finns en byagård där alla samlas. Idrottsföreningen, Kennelklubben, Medborgarinstitutet, Församlingens eftis, Svensk Ungdom, Motorcykelklubben och så förstås Hembygdsföreningen.

Alla har sina utrymmen i byagården och alla är medlemmar i varandras föreningar, vilket gynnar alla eftersom föreningarna får bidrag efter hur många medlemmar de har. Ett bra system ända tills de en dag får ett besök från Hembygdsföreningarnas Centralorganisation. Den oväntat uppdykande representanten sätter i gång en serie av händelser som ingen hade kunnat förutse, smålögner, bortförklaringar m.m som gör att problemen växer i en klassisk farskarusell.

Premiär 12 november 2022

TEXT OCH REGI: Adde Malmberg
KOSTYM: Karoliina Koiso-Kanttila
SCENOGRAFI: Pia Enroth
MASK: Fia Derghokasian
LJUS: Kristoffer Svenn
LJUD: Dennis Lindén
SKÅDESPELARE: Johan Aspelin, Jonas Bergqvist, Lina Ekblad, Susanne Marins, Tove Qvickström, Carola Sarén

PATRIK, IRENE OCH PENSIONÄRSMAKTEN

Patrik är ensam. I skolan blir han retad av Irene, som vill visa för sin pappa att hon är en farlig bov precis som han. När Patrik och Irene upptäcker Pensionärsmakten förändras det mesta. Tillsammans får de använda all sin uppfinningsrikedom för att rädda Pensionärsmakten från superskurken Holly Moms. Med fart och fantasi rör de sig från skolan till hemliga högkvarter, och längs vägen lär de känna nya sidor av sig själva och varandra.

Premiär 18.3.2023. Spelas till 13.5.2023.

AV: Malin Klingenberg
DRAMATISERING: Hanna Åkerfelt
REGI: Paul Olin
SCENOGRAFI: Maria Antman
KOSTYM: Marcus Olson
MASK OCH PERUK: Anna Vesterback
LJUS: Kristoffer Svenn
LJUD: Dennis Lindén
SKÅDESPELARE: Johan Aspelin, Jonas Bergqvist, Lina Ekblad, Markus Lytts, Tove Qvickström, Carola Sarén, Maria Udd, gäster: Susanne Marins m.fl.

  

GÄSTSPEL 2022 – 2023

Musikteaterpärla om att öppna dörren och släppa in den som behöver en trygg hamn…
MIRA – FLICKAN FRÅN LÅNGT BORTA
Västerbottensteatern

25.10.2022, Magasinet

En visuellt vacker och poetisk liten musikteaterpärla där språket inte är det centrala, utan vad som händer mellan oss… och inom oss.
Sveas och Miras möte – med ord som vi kanske inte förstår men med handlingar som alla människor förstår väcker frågan om att våga öppna dörren och släppa in den som behöver en trygg hamn.

—-

En musikalisk berättarföreställning
”I TREGÅLIN”
Lina Teir

13.1.2023, Vasallen

I den musikaliska berättarföreställningen “I tregålin” bjuds publiken in till en kväll med musikaliska berättelser om att växa och låta växa. Allt börjar i den trädgård som Linas mormor en gång planterade för henne i Henriksdal i Kristinestad.

—-

En MenoMonoManifestolog om klimakteriet
ÄR DET HETT HÄR
Svenska Teatern

19.1.2023, Stora scenen

Är det hett här? är lika delar monolog som manifest, lika mycket folkbildning som underhållning. Med mod och humor delar Anna med sig av sin personliga forskning i menopausens biologi och historia, varvat med lite Shakespeare och oinbjudna experter.

—-

Hur skapas fruktba r förändring?
Hur funkar det att vara ofärdiga tillsammans under processen mot ett gemensamt mål?

FOLKEFIENDER 
Mari-Helen Hyvärinen, Emelie Zilliacus och Camilla Hellberg-Mushonga

28.1.2023, Vasallen

I teaterföreställningen Folkefiender tar vi avstamp i visselblåsarpositionen och undersöker individens och kollektivets väg framåt under kris. Vilken villighet och vilken kapacitet har vi att skapa fruktbar förändring från våra olika positioner? Vi utgår från en kombination av egna erfarenheter, förändringsteorier och Henrik Ibsens pjäs En folkefiende.

Storslaget och visuellt drama om klasskillnader och klimatförändringar
JEANNE
Riksteatern

30.3.2023, Stora scenen

På norra sidan av en sjö finns stora villor med privata bryggor. På södra sidan finns ett höghus med trasig hiss. De unga på de olika sidorna träffar aldrig varandra. Unga i norr tror att unga från söder inte existerar. Unga från söder tror att unga i norr är gjorda av guld. Men sjön mellan dem håller på att torka ut. Klimatkrisen påverkar alla, rik som fattig. Eller gör den verkligen det?

 

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (SÖFUK)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Ulrica Karp
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg