KulturÖsterbottens Logo

Klinkbåtsprojektet presenterades i somras på folkmusikfestivalen i Kaustby. Den nybyggda skötbåten ställdes ut på traditionstorget, där den väckte stor uppmärksamhet bland festivalbesökarna. Foto: Johanna Björkholm, KulturÖsterbotten
Klinkbåtsprojektet presenterades i somras på folkmusikfestivalen i Kaustby. Den nybyggda skötbåten ställdes ut på traditionstorget, där den väckte stor uppmärksamhet bland festivalbesökarna. Foto: Johanna Björkholm, KulturÖsterbotten

Från trästock till skötbåt – se vår film om österbottniska klinkbåtstraditioner!

TEXT: Johanna Björkholm, KulturÖsterbotten

Är skärgårdsliv och båtar din grej? Vill du veta mera om livet längs kusten förr i världen? Då ska du definitivt se filmen ”Från trästock till skötbåt”!

Projektet Ett lyft för klinkbåtstraditionen i Österbotten, som genomförts vid KulturÖsterbotten, lanserade i somras en film om traditionellt träbåtsbygge i klinkteknik. Från trästock till skötbåt – klinkbåtstraditioner i Österbotten ger en insyn i hur det har gått till när man byggt träbåtar i klinkteknik i Österbotten. Filmen, som är fritt tillgänglig på YouTube, berättar även om båtarnas kulturhistoriska betydelse i regionen.

Filmen visar hur en grupp båtintresserade vid Bosund båt-, fiske- och jaktmuseum i Larsmo under ledning av en äldre och mycket kunnig båtbyggare bygger en traditionell skötbåt. Arbetet börjar med en trästock. Arbetsmomenten är många och arbetstimmarna är otaliga, innan skötbåten är färdig att sjösättas och seglas. I filmen ingår arkivmaterial från Svenska litteratursällskapet, sekvenser som belyser klinkbåtstraditionerna i äldre tid. Tillsammans ger de en unik och stämningsfull inblick i träbåtarnas Österbotten samtidigt som man får en introduktion i hur levande traditioner och immateriellt kulturarv fungerar.

– Filmen har fått ett fint mottagande, berättar projektledare Johanna Björkholm vid KulturÖsterbotten. Det finns ett genuint intresse för skärgårdstraditioner. Att se en film kan vara ett smidigt sätt att få en introduktion i de traditionella klinkbåtarnas och skärgårdslivet värld.

Projektet Ett lyft för klinkbåtstraditionen har även producerat en serie informationsskyltar på svenska och finska. Skyltarna har varit i flitig användning under sommarhalvåret runt om i Österbotten. De fungerar också som ett utmärkt komplement till filmen.

– Här har vi nu ett fint paket som vi erbjuder icke-vinstdrivande aktörer i Österbotten att låna! Häng upp skyltarna, visa filmen och komplettera med föremål från ert lokala museum eller arkiv! På så sätt kan också mindre föreningar och kortvariga evenemang lyfta fram lokala klinkbåtstraditioner, tipsar Björkholm.

Projektet Ett lyft för klinkbåtstraditionen inleddes i maj 2020 och börjar nu närma sig sitt slut. Allt det material som producerats inom projektet har i sommar använts för att lyfta fram österbottniska klinkbåtstraditioner i olika sammanhang. Den nya skötbåten har t.ex. ställts ut på traditionstorget på den stora folkmusikfestivalen i Kaustby.

– Båten väckte stor uppmärksamhet bland festivalbesökarna, berättar Björkholm. Många ville veta mera om båtmodellen och om själva byggnadstekniken. Också projektet i sig och våra metoder för traditionsöverföring väckte intresse. I projektet har vi ju så att säga skapat plattformar, där yngre mänskor kan lära sig av traktens traditionsexperter.

Även om projektet Ett lyft för klinkbåtstraditionen i Österbotten nu avslutas, fortsätter arbetet för att synliggöra klinkbåtstraditionerna i regionen. Det finns ett starkt intresse för ämnet. Temat fick nämligen ett veritabelt uppsving och en helt ny status, när Unesco i december 2021 upptog nordiska klinkbåtstraditioner på sin representativa lista över immateriella kulturarv.

Klinkbåtar foto 1

Filmen ”Från trästock till skötbåt” är nu tillgänglig via nätet.


Projektet ”Ett lyft för klinkbåtstraditionen i Österbotten”:

FAKTA

  • Klinkbåtar definieras av byggtekniken – relativt tunna bord (brädor) fästs vid en köl som byggts på med stävar. Borden överlappar varandra. Borden stabiliseras med spanter (ribbor) och fästs med spikar och/eller träpluggar.
  • Byggmetoden är uråldrig. Klinkbåtar har byggts i Norden i mer än 2000 år med en i stort sett oförändrad teknik.
  • Stora mängder klinkbyggda träbåtar används alltjämt vid kusterna.
  • Det finns numera bara en handfull verksamma klinkbåtsbyggare i Österbotten.
  • Varje år ordnas populära evenemang som lyfter fram de traditionella båtarna, bl.a. Postrodden, Smugglarrodden och Monäsrodden.
  • De nordiska länderna nominerade gemensamt nordiska klinkbåtstraditioner till Unescos representativa lista för immateriella kulturarv. Klinkbåtstraditionerna upptogs på listan i december 2021.

 

Läs mera:

Projektsida för Ett lyft för klinkbåtstraditionen i Österbotten med länkar till producerat material: www.kulturosterbotten.fi/vara-projekt/ett-lyft-foer-klinkbatstraditionen  

Nordiska klinkbåtstraditioner (Unesco):

http://ich.unesco.org/en/RL/nordic-clinker-boat-traditions-01686  

Närmare information om projektet:

projektledare Johanna Björkholm, e-post Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

 

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg