KulturÖsterbottens Logo

NordPlus-besök på temat levande traditioner

TEXT: Johanna Björkholm, KulturÖsterbotten. Foto: Astrid Seime,

Nu har vårt NordPlus-projekt kring levande traditioner kommit igång på allvar.  Vi samarbetar med Norges bygdekvinnelag, som är Unesco-ackrediterade inom traditionsmat, samt med kommunerna Jaunpils och Kuldīga i Lettland, som bland annat satsar på byggnadsvård och hantverk.

Projektet syfte är att ge personer med intresse för levande traditioner och immateriellt kulturarv möjligheten att lära sig av varandra och knyta kontakter inom området. Därför är studieresor en viktig del av projektet. Deltagarna dokumenterar sina upplevelser, och detta material jobbar vi sedan vidare för att se vilka lärdomar vi kan dra av erfarenheterna.

- Vi är mycket glada över den här möjligheten att knyta nya kontakter och inspireras av samarbetsparternas sätt att jobba, säger projektledare Johanna Björkholm på KulturÖsterbotten. Det är mycket bättre att kunna samarbeta kring gemensamma intressen än att alla ständigt behöver återuppfinna hjulet.

Projektet, som finansieras via NordPlus Adult, har legat på is sedan 2019 på grund av Covid19-pandemin, så det är verkligt fint att nu kunna genomföra de (uppdaterade) planer. I mitten av mars besökte åtta gäster Österbotten och fick ta del av levande traditioner och träffa aktörer inom området. Sista veckan i april vad det sedan dags för svarsvisit i Lettland, och i början av september besöker vi Norge.

Under besöket i Österbotten fick gästerna bland annat bekanta sig med KulturÖsterbottens koncept för pop up-workshopar. Här pysslar vi traditionella bröllopsblommor. Foto: Johanna Björkholm, KulturÖsterbotten

Under besöket i Österbotten fick gästerna bland annat bekanta sig med KulturÖsterbottens koncept för pop up-workshopar.
Här pysslar vi traditionella bröllopsblommor. Foto: Johanna Björkholm, KulturÖsterbotten

2

Workshop i österbottnisk traditionsmat för våra gäster på Stundars. Foto: Åsa Blomstedt, KulturÖsterbotten

3

Österbottningar på studiebesök i Jaunpils, Lettland. Från vänster: Johanna Björkholm, KulturÖsterbotten;
Annina Ylikoski, Österbottens barnkulturnätverk BARK; Tim Lindlöf, Kilen; Åsa Blomstedt, KulturÖsterbotten; Saana Lind, Stundars.

 

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg