KulturÖsterbottens Logo

Barnlitteratur – jippii!

TEXT: Eva-Marie Backnäs, KulturÖsterbotten

Det går bra för den finländska barn- och ungdomslitteraturen både nationellt och internationellt. Trots detta saknas det i Finland en större tvåspråkig litteraturfestival med fokus enbart på barn- och ungdomslitteratur. Det här vill en arbetsgrupp med medlemmar ur olika läsfrämjande branscher ändra på, och visa att barn- och ungdomslitteraturen tas på allvar.  I maj kör vi igång – med Jippii! Branschdag för barnlitteraturen - Lastenkirjallisuuden alan päivät, ett tvåspråkigt evenemang kring barnlitteratur.

Branschdagen ordnas torsdagen den 19 maj kl. 10-16 på Ritz i Vasa. Under dagen får deltagarna ta del av föredrag och paneldiskussioner kring brännande frågor som gäller bland annat hållbarhet inom barnlitteraturen, barnlitteraturkritik, litteraturdidaktik och läsfrämjande för barn och unga. Bland föreläsare och panelister finns bl.a. Sara Enholm-Hielm, Kaisu-Maria Toiskallio, Saara Tiuraniemi, Jenny Lucander, Maija Hurme och Linda Bondestam. Programmet är tvåspråkigt.

Vi tjuvstartar dock redan på onsdag 18 maj. Då blir det teater med Teater Tapir för både barn och vuxna! Först ut är barnpjäsen Spluttni Tonk, en rymdpjäs för barn och barnsliga från tre år och uppåt. Pjäsen, som spelas kl. 17.30, är gratis och man behöver heller inte anmäla sig. Lite senare på kvällen, med start kl. 19, kommer Teater Tapir att framföra Röjsfasoner: Version fameuse & scabreuse, en diktshow för vuxna. Till detta tillfälle hoppas vi att du anmäler dig, länken till anmälningsblanketten finns längre ner i texten.

Branschdagarna riktar sig till författare, illustratörer, förläggare, lärare och biblioteksanställda – och till alla som tycker att det är spännande med barnlitteratur. Deltagande är gratis, däremot önskar vi att du anmäler dig senast 13 maj via https://bit.ly/3tC1dTm

Branschdagarna finansieras av Svenska kulturfonden, Harry Schaumans stiftelse och Olof och Siri Granholms stiftelse Som koordinator för arbetsgruppen fungerar KulturÖsterbotten. Producent är All Things Content. Mer information om evenemanget  och branschdagarnas program finns på KulturÖsterbottens Facebooksida.

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg