Yrkesakademin i Österbotten Logo

Anes Keranovic
Anes Keranovic

Yrke för alla

TEXT: Annika Cederborg, Yrkesakademin i Österbotten, Foto: Niklas Forsberg, Yrkesakademin i Österbotten

Målet med projektet Yrke för alla är att höja utbildnings- och kompetensnivån, minska skillnader och öka jämlikheten i utbildningen. Strävan är att studerande slutför sin utbildning och etablerar sig på arbetsmarknaden. Inom projektet jobbar man med att synliggöra framtida möjliga yrken och jämlika möjligheter i arbetslivet jämlika möjligheter och karriärvägledning för att minska klyftorna mellan kön, etnicitet m.m. gällande aktiviteter på arbetsmarknaden, karriärutveckling och företagande. Inom projektet har vi tex. intervjuat studerande för YouTube filmer och för artiklar. Här berättar Anes Keranovic om hur det är att studera till rörmontör:

Anes Keranovic studerar andra året vid Yrkesakademin i Österbotten med målet att avlägga grundexamen i husteknik. Han kom till Finland år 2011 från Bosnien och bor nu i Pörtom.

Anes prövade på branschen innan han skulle söka till en yrkesutbildning genom en s.k. praodag på skolan. Han tyckte att arbetet verkade intressant, sökte in och fick en studieplats. Hösten 2020 inledde han sina studier till rörmontör.

Anes berättar att han under det första studieåret fick lära sig om installation av värmesystem. Under det andra studieåret har han fått kunskap i svetsning av rörledningar och hur ventilationssystem fungerar. ”Jag tycker att det är intressant och roligt att studera vid YA. Man får också många nya vänner. I verkstaden är det roligt då vi får skämta med lärarna,” säger Anes.

”För att lyckas med studierna behöver man vara intresserad av branschen och inte vara rädd för smutsigt arbete. Men det finns goda möjligheter till bra förtjänst inom husteknik”, säger Anes.

Efter avlagd examen vill Anes jobba som rörmontör med svetsning och installation av vatten- och värmesystem. Anes har planer på att söka jobb i Sverige efter att han erhållit grundexamen i husteknik, rörmontör.

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg