Yrkesakademin i Österbotten Logo

Caroline Eriksson
Caroline Eriksson

MERKONOM - flexibelt på distans Vår studerande berättar

TEXT: Caroline Eriksson

 Jag heter Caroline, är 30 år, och studerar till merkonom på distans. Jag har en tidigare examen som medieassistent (2009) och 2014 blev jag utexaminerad närvårdare, som jag studerade till via läroavtal. Sedan 2014 har jag jobbat som närvårdare, men efter min mammaledighet hade jag känslan av att inte vara riktigt färdig med studier, och tyckte att merkonomyrket lät intressant. Liksom medie- och hälsovårdsbranschen inte har mycket gemensamt, så är även det här med affärsverksamhet ett helt nytt område att utforska. Men man vet aldrig innan man har provat på! 

Eftersom jag fortfarande är hemma och vårdledig med barn, så studerar jag på distans. Valet föll naturligt på YA, eftersom det var ett bekant och tryggt alternativ för mig. 

I och med coronarestriktionerna under stora delar av min studietid så har man fått vara innovativ och hitta lösningar för att få allt att rulla på. Distansstudier och -jobb passar inte alla, men det passar mig ypperligt, och jag är glad att ha hittat ett sätt som jag trivs med att studera och jobba på! 

Det bästa med att studera på YA är hur flexibla och tillmötesgående skolan, lärarna och studierna varit. Att kunna skaffa mig en till yrkestitel hade inte varit möjligt utan distansstudier just nu, och jag är tacksam att möjligheten finns. Mina tidigare erfarenheter har blivit tillgodosedda, och jag känner att mina dagar blir meningsfulla med studierna. 

Det som kan vara en utmaning är nog det som de flesta småbarnsföräldrar kan känna igen sig i, vare sig man studerar eller inte; att få en bra balans i vardagen och känna sig tillräcklig. Min fördel är att jag ändå funnit tilliten i att jag räcker till, och prio ett är alltid mitt barn, trots att jag passar på att förverkliga drömmar på sidan om. 

Caroline avlade sin UA period på SÖFUKS s marknadsföringsavdelning – mestadels på distans

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg