Wasa Teater Logo

En pjäs om potatis blir till

TEXT: Jan Fröjdö, Foto: Frank Unger.

I april är det premiär för Potatisrebellerna, en rolig pjäs där man får lära sig allt man inte visste att man ville veta om potatisens historia. Vi hälsar på arbetsgruppen för föreställningen under repetitionerna som nu inletts.

Skådespelarna Joel Forsbacka, Maria Udd, Lina Ekblad repeterar tillsammans med regissören Agneta Lindroos och musikansvariga Ralf Nyqvist. Veckan innan har de haft kollationering, dvs läst igenom manuset som start för repetitionerna. 

  • Under första repetitionsveckan har vi arbetat med uppsättningen på många olika plan. Vi har läst pjäsen flera gånger tillsammans med skådespelarna, diskuterat innehållet och analyserat rollkaraktärer. Vi har även börjat jobba på scenen och undersökt berättarformen utgående från uppsättningsidén. Utöver detta har vi bland annat testat en del kostymbyten. Bytena är många och sker för det mesta på scenen och därför ingår dessa också i regiarbetet, varför vi inkluderar dem direkt. Bland annat detta har vi pysslat med och vi är bra på gång, berättar regissören Agneta Lindroos. 

Potatisrebellerna är en föreställning om potatisens 500-åriga historia. På en timme får man reda på allt man inte visste om vår vanligaste mat. Pjäsen rör sig från 1500-talet fram till nutid. 

– Vi har ungefär 18 roller att fördela på oss tre skådespelare. Vi har en hel del kostymer, säger skådespelaren Maria Udd. 

Har ni skådespelare lärt er något nytt? Och vilken potatisrätt tycker ni bäst om?

– Jag har bland annat lärt mig att det finns 41 olika potatissorter och att det fanns något som hette potatispesten, säger Lina Ekblad. 

Medlemmarna i arbetsgruppen har många favoriträtter där potatisen är huvudingrediens, bland annat potatismos, franskisar, gratäng, nypotatis och chips får det att vattnas i munnen. Alla är överens om att man kunde leva på enbart potatis under en tid.

Musiken är också en viktig del av Potatisrebellerna. Ralf Nyqvist fungerar som musikansvarig för föreställningen. 

– Vi har tidigare testat attributen, sånger och om det finns något i scenografin som kan användas som instrument. Vi kommer att ha inspelad musik, men en del ska också ske live. Framförallt sången. 

En pjäs om potatis, hur spännande kan det vara?

– Vi känner på oss att det blir en rolig föreställning! Det handlar inte bara om potatis, det är också en historielektion i hur något så enkelt som potatis kan påverka hela vår historia, konstaterar alla i arbetsgruppen. 

POTATISREBELLERNA

Premiär 6.4.2022

AV: Magnus Lindman

REGI: Agneta Lindroos

SCENOGRAFI & KOSTYM: Marcus Olson

MUSIKANSVARIG: Ralf Nyqvist

SKÅDESPELARE: Maria Udd, Lina Ekblad, Joel Forsbacka

BILJETTER: 20/10€
ÖVRIGT: speltid 60 min, ingen paus. Rekommenderas för årskurserna 1–6 och familjer

På fotot Skådespelare Joel Forsbacka och regissören Agneta Lindroos.


SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg