Yrkesakademin i Österbotten Logo

Kevin Vikström, musiker
Kevin Vikström

VÅGA VÄLJA DET DU BRINNER FÖR! – Musikutbildning i Svenskfinland

TEXT: Foto: Kevin Vikström, musiker Text: Caroline Eriksson, merkonomstuderande

Inom Svenskfinland jobbar musikutbildningarna inom olika stadier tätt tillsammans, och finns idag i Jakobstad, Vasa, Kristinestad, Borgå, Karis och Helsingfors. Utbildningarna leds av erfarna, hängivna och drivna pedagoger.

Väljer du en musikutbildning i Svenskfinland får du chansen att studera musik, musikproduktion, musikpedagogik och ljudteknik, och du får en djup och bred kunskap, regionala valmöjligheter samt ett värdefullt nätverk som följer med dig som grund för resten av livet.

Vid Yrkesakademin i Österbotten, Campus Allegro i Jakobstad, får du under det treåriga utbildningsprogrammet studera musik i en modern och inspirerande miljö. Som studerande skapar du ditt eget utbildningspaket från början till slut, och du får även många valmöjligheter att fortsätta studierna efter andra stadiet på yrkeshögskole- och universitetsnivå. Under utbildningens gång har du också möjlighet att knyta kontakt med andra utbildningar inom musik och andra konstformer. Tack vare YA:s samarbete med Vasa svenska aftonläroverk kan du även välja att avlägga en kombiexamen.

Som utexaminerad musiker har du en utmärkt grund att stå på när du ska fungera som professionell musiker/artist, eller som grund för vidare studier. 

Kevin Vikströms intresse har alltid varit musik, så att studera musik vid YA i Jakobstad var ett självklart val för honom. När han började studera så märkte hans familj och omgivning att det var något som passade honom perfekt. 

Att få bygga nätverk med kunniga människor inom musikbranschen, få fria och stora valmöjligheter och utveckla sig själv som människa och musiker är något som Kevin uppskattat med sina studier. 

”Jag känner att jag fått pusha mig själv. Se vad jag kan göra som musiker, med egna krafter och tillsammans med andra människor. Mitt självförtroende har nog blivit bättre,” säger Kevin. 

Men det största som Kevin har fått med sig från musikutbilningen är det stora nätverket, och möjligheterna till att skapa sin egen musik. Att nå ut till de som arbetar professionellt inom musikbranschen. 

Som råd till andra som funderar över sina kommande studieval, säger Kevin: 

”Våga välja något du har passion för, och våga fara dit där du tror att det finns någonting för dig själv!”

Se hela intervjun och läs mer om våra utbildningar: 

www.yrkesakademin.fi/musiker

www..musikutbildning.fi

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg