Yrkesakademin i Österbotten Logo

ETT SMART HEM FÖRENKLAR VARDAGEN - Praktiska erfarenheter av ett hem fullt av intelligenta lösningar

TEXT: Rainer Ahlvik – Lingvafix Communications Foto: Niklas Forsberg

När Jens Norrgård och sambon Johanna beslöt sig för att bygga hus, stod det klart från början att huset skulle vara modernt och inkludera hemautomation.

Paret Norrgård flyttade in i sitt nya hus 2018 och valde ett system från ABB. De gillade bl.a. designen på tryckknappar, uttag och displayer. Ett annat krav Jens hade var att ytterdörren skulle styras elektroniskt utan nycklar.

”Jag hatar att stänga ut mig bara för att jag glömt ta med mig nyckeln. Vi valde en lösning med sifferkod och systemet har en snygg lösning där knappsatsen är integrerad med porttelefon och kamera”, säger Norrgård.

Flexibelt system som anpassar sig efter livssituationen

Jens berättar att de utnyttjar i princip alla funktioner som systemet erbjuder. Vissa rum har rörelsesensorer som tänder lamporna när man kommer in i rummet och släcker dem automatiskt efter en given tid. Systemet bygger på en centralenhet som är kopplad till olika relän. Ett relä kan man säga är en elektriskt manövrerad strömbrytare med vilken man med en liten kontrollström kan fjärrstyra tillgången på ström till olika utrustning. Man har alltså olika relän för golvvärme, persienner, lampor, sensorer osv.

Belysningen kan varieras oändligt med ett knapptryck. Ljusstyrkan i hela huset kan anpassas för t.ex. städning eller tv-tittande. ”När jag kommer hem tänds de åtta lampor som jag ändå skulle ha gått runt och tänt”, säger Norrgård.

Ett tänkt övervakningsscenario eller händelseförlopp som Norrgård nämner är följande: Utomhussensorn på garaget är programmerad att mellan kl. 24.00 och 06.00 ge impuls till en kamera ifall någon rör sig på uppfarten. Då tar kameran bilder som skickas till hans mobil.

Även porttelefonen är försedd med kamera. ”När någon ringer på dörrklockan, ringer även min mobil, och då kan jag både se och prata med den som står utanför dörren, oavsett var i världen jag befinner mig. Är det då till exempel en beställd servicemontör som ska fixa tvättmaskinen, kan jag via mobilen öppna dörren för personen utan att själv behöva vara på plats”, förklarar Norrgård. 

Enkelt och smidigt att ändra

Enkelheten och flexibiliteten exemplifierar Norrgård genom att jämföra en traditionell elinstallation med ett automationssystem när man vill ändra funktionen för en tryckknapp eller brytare på väggen.

När du har en vanlig elinstallation och vill kunna tända ytterligare en lampa med en brytare, kontaktar du först en elmontör som kommer och drar en ny kabel. Då måste kanske någon vägg-eller takskiva tas loss och plötsligt står du inför en mindre renovering. Om Norrgård ska göra samma sak, tar han sin surfplatta och ändrar tryckknappen genom att lägga till en ny funktion (dra och släpp). Det tar honom mindre än tio minuter och syns ingenstans.

”Till och med om jag vill lägga till en helt ny fysisk tryckknapp ovanför en befintlig, tar jag bara ett hål i väggskivan där knappen ska placeras och pluggar in den i busskontakten och via surfplattan ger jag den sin funktion. I princip kan varje tryckknapp styra vad som helst”, säger Norrgård. 

Norrgård prisar användarvänligheten i systemet och säger att alla kan lära sig det. Systemet har förenklat parets vardag och det är något de skulle ha svårt att vara utan. Inget spring för att tända och släcka utebelysning (speciellt under julen) för antingen styrs den av dagsljuset eller klockslag. 

Det är ett knapptryck som gäller även inomhus med alla ljusstakar, stjärnor och granar – och allt är lättillgängligt i mobilen. ”Ingen risk att kaffebryggaren glöms på heller. Away-knappen släcker alla lampor och gör valda uttag strömlösa”, förklarar han. 

Prismässigt blir en hemautomation marginellt dyrare än en vanlig elinstallation, men sett till totala kostnaden för ett hus, är det en droppe i havet. ”Nyttan är mångfalt större än kostnaden. Jag rekommenderar alla som bygger hus i dag att installera automation. Det ger så många fler möjligheter”, avslutar Norrgård. 

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (SÖFUK)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Marina Vikberg-Grönlund
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg