Yrkesakademin i Österbotten Logo

Specialyrkesexamen i pedagogisk verksamhet och handledning

TEXT: Denise Hildén, handledare, Lagstads skola i Esbo

Denise Hildén har 30 års arbetserfarenhet av arbete med människor och en tidigare examen från YA; ”Yrkesexamen för specialhandledare av barn och unga”. Denice jobbar nu som handledare på Lag­stads skola i Esbo och studerar vidare via läroavtal. Här är hennes berättelse: 

Senaste vår fick jag en ny utmaning i mitt arbete på Lagstads skola, jag skulle bli ”Handledare i välmående”. Temat är väldigt viktigt för mig och i skolan har vi jobbat mycket med det. Nu skulle jag alltså helt och hållet få satsa på att skapa förutsättningar för välmående för eleverna i vår skola. Jag gick in på internet och surfade på måfå, och kom in på YA:s hemsida och utbildningen ”Specialyrkesexamen i pedagogisk verksamhet och handledning”. YA kände jag till sen tidigare eftersom jag har genomfört min senaste examen där. När jag läste innehållet i den här specialyrkesexamen så insåg jag att den passar mig och min nya situation på jobbet perfekt. Jag lämnade in en ansökan och blev antagen.

Hösten kom och jag hade egentligen inte tänkt så mycket på utbildningen, men mitt mål var att genomföra examen inom två år. I diskussion med den ansvariga handledaren skapade vi en personlig plan för mig. Jag kunde genomföra studierna i mitt arbete på läroavtal och planen blev faktiskt att jag skulle genomföra examen på betydligt kortare tid än jag tänkt innan. Det har varit en stor fördel att få jobba samtidigt och pröva mitt kunnande och mina planer i verkliga arbetet direkt. Jag har fått verktyg för att utveckla såväl metoder som arbetssätt tillsammans med mina kollegor och i nätverken för att nå mina mål. Målen i examen sammanfaller väldigt bra med målsättningarna i mitt arbete. Det som också har varit fantastiskt bra är att jag har haft möjlighet att påverka genomförandet av mina egna studier för att nå målet och examen. 

Utbildningen har varit otroligt givande. Jag har fått med mig mycket nytt: ny kunskap, nya tankemönster, nytt synsätt och jag har fått fördjupad förståelse för olika processer, nya metoder etc. Jag har också lärt mig att lärande inte alltid är att sitta med näsan i boken utan det finns många andra sätt att lära sig på. Det gäller bara att ta steget ut ur bekvämlighetszonen och våga prova på. Tillsammans med medstuderanden och ansvariga handledaren har vi träffats varje månad och det har varit väldigt givande stunder då vi kring ett tema har fått mera kunskap av varandra och har fått dela erfarenheter och tankar. Det har varit en viktig stomme i lärprocessen. 

Till er som funderar på att ta en examen vill jag bara säga att funderar du kring att jobba med någon form av utveckling: Ta chansen! Sluta fundera och börja agera! Tveka inte, utan ge dig in i detta! Du kommer att utvecklas massor, både i ditt arbete och som människa. Mina studier har skett helt och hållet via nätet p.g.a. coronasituationen. Det har fungerat bra på alla sätt och vis, men snart ska jag få träffa de övriga som varit involverade i utbildningen. Det ser jag fram emot! Tack för att jag har fått chansen att utveckla och utvecklas!

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (SÖFUK)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Marina Vikberg-Grönlund
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg