KulturÖsterbottens Logo

Nyfiken på vitaliebröderna?

TEXT: Heidi Hummelstedt, KulturÖsterbotten

Vitaliebröderna, kaparna som härjade på Östersjön under 1300- och 1400-talen, seglade också i österbottniska vatten. Under några år på 1390-talet härskade de på Korsholms slott, dagens Korsholms vallar. Faktum är att vitaliebrödernas ”slott” drygt 100 år senare omvandlades till kungsgård och mönsterjordbruk – som i sin tur utgjort grunden för den lantbruksutbildning i Gamla Vasa som idag ingår i Yrkesakademin.

Vitaliebröderna är mytomspunna, men vi vet egentligen väldigt lite om dem. Arkivkällorna är få, särskilt rörande vitaliebröderna kring Bottenviken.

KulturÖsterbotten/projekt Medeltiden 3.0. och Medeltidsveckan på Gotland bjuder in till webinarium om dessa ”sjörövare” torsdagen den 25 november kl. 14-17.  Som föreläsare medverkar doktorand Martin Pettersson från Helsingfors universitet som berättar om vitaliebröderna i arkivkällor, amatörarkeolog Mikael Lindholm från Umeå som berättar om vitalianerborgen Styresholm i Ångermanland och arkeolog Johanna Olsson från Uppsala universitet som berättar om piratismen som fenomen.

Det kostar inget att delta. Anmälan till projektledare Heidi Hummelstedt senast den 23 november på e-postadressen Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Anslutningslänk sänds dagen innan till alla förhandsanmälda. Webinariet bandas inom ramen för projekt Boden, så föredragen finns tillgängliga också efteråt.

Välkommen med!

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg