Wasa Teater Logo

Bär det som en krona

TEXT: Caroline Mård. Bild: Frank A. Unger

Nitton år gammal insjuknade Maria Udd i en all­varlig depression. Nu, drygt tjugo år senare, har hon bearbetat det som hände och i den musikaliska berättarföreställningen "Bär det som en krona" vill hon bryta de tabun som fortfarande omger psykisk ohälsa. 

På premiären den 12 oktober är det första gången skå­despelaren Maria Udd uppför en pjäs hon själv skrivit. På Wasa Teaters intima scen Vasallen kommer hon till­sammans med musikerna Julia Andersson och Evelina Salonen att framföra ”Bär det som en krona” som ut­går från Marias egen berättelse om hur hon blev sjuk och så småningom tog sig upp till ytan igen. 

– Jag har aldrig skrivit manus tidigare men teaterche­fen Ann-Luise Bertell uppmanade mig att göra ett för­sök. Jag har länge känt att jag måste får berättelsen ur mig, och skrivandet gick sist och slutligen snabbt, säger Udd. 

Trots att temat är tungt är målsättningen att föreställ­ningen ska vara lätt och berörande. Udd kommer att framföra sånger som hon själv lyssnade på då hon var sjuk och som gav henne kraft. Det blir mycket Lisa 

Ekdahl men också låtar av Mikael Wiehe, Lisa Nilsson och Bo Kaspers Orkester utlovas. 

– Jag hoppas att pjäsen ger upphov till diskussioner efter föreställningen. Årligen äter 400 000 finländare antidepressiv medicin och mellan fem och sju procent av finländarna lider av depression, det är den vanli­gaste orsaken till förtidspensionering. Om man inte själv är drabbad så har alla säkert någon i sin närhet som mår dåligt. 

Det dröjde lång tid innan Maria Udd fick diagnosen depression, hon var en högpresterande ung kvinna på väg ut i vuxenvärlden då depressionen slog till och gjorde henne sängliggande. Hon hoppas och tror att man i dag i ett tidigare skede får rätt hjälp. 

– I dag pratas det mer om psykisk ohälsa, men det finns fortfarande de som tycker att det är skamfyllt att erkänna att de mår dåligt. I föreställningen vill jag lyfta ämnet och ge sjukdomen ett ansikte. Om jag kan visa att det går att gå vidare om man lär sig att lyssna på sig själv och kroppens signaler så vill jag göra det. 

Agneta Lindroos regisserar föreställningen och då repetitionerna inleds måste Udd ställa om från rollen som manusförfattare till skådespelare. 

– Det här är mitt hjärteprojekt men jag ser fram emot att Agneta sätter sin prägel på föreställningen. 

"Bär det som en krona" har premiär den 12 oktober och spelas på Vasallen i Wasa Teater under hösten och kan även bokas som turnéföreställning. Föreställ­ningen är en timme lång. 

URPREMIÄR: 12.10.2021, Vasallen 

BILJETTER: 20/10 € 

Föreställningen kan också bokas som turnéföreställning via Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (Söfuk)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Martin Norrgård
Redaktionsråd: Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Simon Ventus, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg